A szlovák államfő megköszönte az újságíróknak, hogy azt is nyilvánosságra hozzák, amiről sokan nem akarnak tudni

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A sajtószabadság május 3-ai világnapja alkalmából nyilatkozott még csütörtökön Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára. Azt mondta, a kormányoknak védelmezniük kell az újságíróknak a demokráciában betöltött alapvető szerepét, és kerülniük kell a média szabadságának indokolatlan korlátozását, különösen a koronavírus okozta krízis idején. 

A kormányok példátlan kihívásokkal néznek szembe a koronavírus-válság idején, de a helyzetet nem szabad az újságírók elhallgattatására vagy munkájuk akadályozására használni

- emelte ki a főtitkár. Az újságírók kulcsfontosságú szerepet töltenek be és különös felelősséget vállalnak a nyilvánosság gyors, pontos és megbízható tájékoztatásában. Lehetővé kell tenni számukra, hogy beszámoljanak a válság egészéről, és azt, hogy ellenőrizhessék a hatóságok világjárványra fókuszáló döntéseit. 

Pakisztáni újságírók tüntetése - társadalmi távolságtartással - a világnap alkalmábólFotó: FAROOQ NAEEM/AFP

Buric aggodalmát fejezte ki annak a jelentésnek a megállapításaival kapcsolatban, amelyet az Európa Tanács újságírás és újságírók védelméért felelős platformja számára 14 médiaszabadsággal foglalkozó civil szervezet állított össze. A készítők rámutatnak az újságírók elleni erőszak és megfélemlítés múlt évben tapasztalt, folytatódó tendenciájára: sok újságírót tartanak fogva börtönökben, és számos esetben büntetlenül maradnak az újságíró-gyilkosságok. 

A jelentés felsorolt 142, újságírókat ért súlyos fenyegetést az Európa Tanács 47 tagállamában - olvasható az MTI összefoglalójában.

A sajtószabadság nagyobb dicséretére az már kimaradt az állami hírügynökség tudósításából, hogy ugyanez a jelentés megállapította:

„A közmédia Oroszországban, Lengyelországban és Magyarországon a kormány szócsövévé vált, amely kényelmes propagandaeszközként működik a választások előtt és alatt”

A dokumentum azt is hozzáteszi, hogy „a 2019-es választások során a lengyel és magyar kormányok olyan módon avatkoztak bele a médiaszektor - főként a közmédia - működésébe, hogy azzal a kormánypártok komoly szavazati előnyre tettek szert” - idézi az Eurologus.

Vasárnap sokan megemlékeztek a világnapról, Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök például arról írt, hogy az információk szabad terjesztése a demokráciában elengedhetetlen. 

Caputova az új szlovák miniszterelnökkel beszélget annak beiktatása után március 21-énFotó: JOE KLAMAR/AFP

„Ez a szabadság minden demokratikus jogállamban élő állampolgár számára fontos, de az újságíróknak ez a legfontosabb jog, hiszen annak a lehetősége nélkül, hogy szabadon kereshessék, fogadhassák és terjeszthessék a gondolatokat és információkat, a foglalkozásuk méltatlan lenne.”

A szlovák államfő megköszönte az újságíróknak, hogy tájékoztatják a nyilvánosságot, köztük „olyan dolgokról, amelyekről sokan nem akartak és nem akarnak tudni.”

Végül az alábbiakban a magyar köztársasági elnök, Áder János sajtószabadság napja alkalmából közzétett gondolatai következnek, szerkesztés nélkül:
Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.