Babis: A cseh kormány nem kéri a szükségállapot meghosszabbítását

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Andrej Babis Brüsszelben, az EU-csúcson, február 21-én.Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto via AFP

Nem fogja kérni a parlamenttől a csehországi szükségállapot újabb meghosszabbítását a cseh kormány – jelentette ki Andrej Babis miniszterelnök vasárnap este a Nova kereskedelmi televíziónak adott interjújában. Babis  elégedett a kormánytagoknak a járvány alatt nyújtott teljesítményével, és nem tervez változásokat a kabinetben.

A cseh kormány május 25-ig szerette volna meghosszabbítani a szükségállapotot, de a parlament a múlt héten csak május 17-ig engedélyezte a hosszabbítást. „Nem fogunk kérni újabb hosszabbítást” – válaszolta Babis a riporter érdeklődésére. Szerinte a kormány a helyzetet azzal fogja megoldani, hogy nagyobb jogkörökkel ruházza fel az egészségügyi minisztériumot. Az ellenzék állítását, hogy ezzel a kormány kikerülné a parlament ellenőrzését, a miniszterelnök visszautasította.

A tervezet szerint az egészségügyi minisztériumnak a jövőben bizonyos helyzetekben joga lenne korlátozni az üzletek, a szolgáltatások, a tömegközlekedés működését, valamint a tömegrendezvények tartását. A minisztérium továbbá szabályozhatná az egészségügyi és a szociális intézetek működését, illetve elrendelhetné a védőeszközök használatát.

Jelenleg ilyen jogköre csak a kormánynak van szükségállapot idején. Az ellenzék veszélyesnek tartja az egészségügyi tárca ilyennemű megerősödését, s azt állítja, ezáltal lehetőség nyílik a visszaélésekre. Andrej Babis szerint az ellenzéknek nincs igaza. „A kormány jól dolgozott. Igaz, néha eltérnek nézeteink, de egészében véve jól megbirkóztunk a feladatokkal. Elégedett vagyok” – szögezte le Babis az interjúban.

Az ellenzék ugyanis Adam Vojtech egészségügyi miniszter leváltását követeli, mert szerintük súlyos hibákat vétett, egyebek között túl drágán vásárolt védőeszközöket – írja cseh források alapján az MTI.

Az adatok tulajdonképpen igazolják Babis elégedettségét. A Magyarországnál valamivel népesebb, 10,5 millió lakosú Csehországban levonulóban van a járvány: az aktív koronás esetek száma már több mint két hete, április 13. óta folyamatosan csökken, vasárnap 4049 aktív eset volt. A járvány kitörése óta összesen 7764 fertőzöttet regisztráltak, és 245 a halálos áldozatok hivatalos száma, ami magyarnál sokkal magasabb esetszám mellett is kisebb, mint a mi halálozási számunk. A cseh halálozási ráta 3,16 százalékos, ami kedvezőbb a szomszédos Lengyelországénál (4,95 százalék), Németországénál (4,2 százalék) és Ausztriáénál (3,83 százalék), de rosszabb, mint a szlovák adat (1,7 százalék). A magyar halálozási ráta 11,34 százalékos.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér