Nagy-Britanniában már tetőzött a járvány

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nagy-Britanniában már tetőzött az új típusú koronavírus miatt kórházi kezelésre szorulók és a koronavírus okozta Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma is - mondta vasárnap a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai részlegének orvosigazgatója. 

Stephen Powis (balra) közös sajtótájékoztatón Michael Gove kabinetminiszterrelFotó: PIPPA FOWLES/AFP

Stephen Powis a Downing Streeten tartott, grafikonokkal illusztrált vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy 

a Covid-19 betegséggel kórházban kezelt páciensek száma az elmúlt egy hétben országosan 13 százalékkal, 16 395-ről 14 220-ra csökkent. 

Különösen jelentős a csökkenés a járvány gócában, Londonban, ahol egy hónapja még csaknem ötezer pácienst kezeltek kórházban, számuk azonban ma már nem haladja meg a kétezret. 

A legutóbbi 24 órában 315-el 28 446-ra emelkedett a nagy-britanniai Covid-19 járvány halálos áldozatainak száma. Ez az utóbbi hetek legalacsonyabb napi növekedése volt, és Powis professzor hangsúlyozta: a napi kilengéseket kiszűrő hétnapos mozgó átlag is azt mutatja, hogy a halálozások száma túljutott a tetőzésen.

Boris Johnson miniszterelnök a minap kijelentette, hogy a nagy-britanniai Covid-19 járvány már túl van csúcspontján és lefelé tartó pályára került. A vasárnapi sajtótájékoztatón hangzott el azonban első ízben, hogy az egyes kulcsfontosságú részmutatók közül a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma is túljutott a tetőzésen. 

Fotó: ANDREW PARSONS/AFP

A tájékoztatón közölték azt is, hogy vasárnapig 1 206 405 koronavírus-szűrést végeztek országszerte, és 186 599 emberről állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal. Az elmúlt egy napban 4339 új fertőzést mutattak ki. Stephen Powis professzor a sajtóértekezleten hangsúlyozta: 

az újonnan igazolt fertőzések napi száma annak ellenére csökken, hogy a naponta elvégzett szűrések száma az utóbbi időszakban meredeken emelkedik. 

Egy hónappal ezelőtt naponta nem egészen 20 ezer szűrést végeztek Nagy-Britanniában, a héten azonban volt olyan nap, amikor a szűrővizsgálatok száma meghaladta a 120 ezret, és a hétvégén, a vasárnap délelőtt zárult 24 órában is 76 496 tesztet végeztek el. 

Michael Gove, a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda vezetője elmondta: a kormány a jövő héten átfogó tervet ismertet arról, hogy miként lehet újraindítani a gazdaságot, a gyerekek milyen módon térhetnek vissza az iskolákba, hogyan lehet majd ismét munkába utazni és hogy lehet a munkahelyeket biztonságosabbá tenni, úgy, hogy közben folytatódhasson a járvány visszaszorítása. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér