Pompeo szerint erős bizonyítékok utalnak arra, hogy az új vírus egy vuhani laborból származik

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Abu Dhabiban 2019 szeptemberében.Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Az amerikai kormányzat nem engedi el a kínailabor-elméletet: Mike Pompeo külügyminiszter vasárnap, az ABC televízió hírműsorában azt nyilatkozta: „erős bizonyítékok” utalnak arra, hogy egy vuhani laboratóriumban tört ki a koronavírus-járvány. Pompeo azt is hozzátette, nem ez az első eset, hogy egy kínai labor vírust szabadít a világra.

A külügyminiszter ugyanakkor jelezte: egyetért az amerikai hírszerzés megállapításával, amely szerint tudományosan igazolható, hogy a vírus örökítóanyaga természetes eredetű, nem találták nyomát emberi beavatkozásnak. Pompeo riporteri kérdésre elhárította, hogy megerősítse a feltételezést, miszerint a kórokozót szándékosan szabadították el.

A Trump kormányzat az elmúlt napokban egyre keményebb Kína-ellenes nyilatkozatokat tesz, az elnökkel szemben kritikus hírtelevíziókat (például a CNN-t) maga Trump – szokásosan frappáns Twitter-posztban –  minősítette kínai ügynöknek, illetve Kína-ellenes kommunikációs hadjáratot indított az elnök kampánybizottsága.

„Kína úgy viselkedett, ahogyan az autokratikus rezsimek viselkedni szoktak: megpróbálta eltitokolni az igazságot, és összezavarni a világot” – mondta Pompeo, aki hozzátette, hogy Kína klasszikus kommunista dezinformációs akciót hajtott végre, és ehhez eszközül használta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO-t) is, és még ma sem engedi, hogy nyugati kutatók megvizsgálják Vuhanban, valójában mi is történt. (Kína a napokban valóban visszautasította a nemzetközi vizsgálat ötletét, sőt még a Nyugaton sokszor Kína-barátsággal vádolt WHO közreműködését is elutasította.) (ABC News)