Kína kihagyná a WHO-t a koronavírus eredetének felkutatásából

koronavírus
2020 április 30., 18:10

Többszöri kérésére is megtagadta a kínai kormány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részvételét abban a kutatásban, amely megpróbálja meghatározni, pontosan honnan indult a SARS-CoV-2 vírus- írja a SkyNews. A lapnak erről Gauden Galea, a WHO Kínába delegált képviselője beszélt.

A Galeával készített interjúból kiderül, a WHO meggyőződése, hogy a koronavírus új fajtája állatról emberre átterjedve okozott járványt, tehát természetes úton terjedt el a kínai Vuhan városában. Közben az amerikai hírszerzés bevallottan azzal kapcsolatban vizsgálódik, hogy van-e szerepe Vuhanban működő víruslaboratóriumoknak a járvány kialakulásában.

Az új koronavírus eredetével, és elterjedésének módjával kapcsolatos kutatások kulcsfontosságúak lehetnek a jövőben hasonló járványok kialakulásának megakadályozásában. Ezért egyre több szereplő - például az ausztrál kormány és több európai kormány - kezdeményezi, hogy induljon független vizsgálat a kérdésben. Ennek lehetne fontos szereplője a WHO, de a kínai kormány hallani sem akar erről, és Galea elmondása szerint még csak meg sem indokolták, miért. (via Index)