Venezuela bejelentette, hogy lelőttek egy motorcsónaknyi fegyverest, akik meg akarták dönteni a kormányt

külföld
2020 május 03., 21:31

Nyolc „terrorista zsoldossal” végeztek és két társukat őrizetbe vették Venezuela északi partvidékén egy állítólagos inváziós kísérlet során - közölte egy magas rangú kormánypárti politikus.

A Nicolás Maduro államfő híveiből álló Alkotmányozó Nemzetgyűlés (ANC) elnöke, Diosdado Cabello az állami televízióban elmondta, hogy az emberek pirkadatkor próbáltak csónakon bejutni Venezuelába, egy nagyobb fegyverarzenállal a fedélzeten. Hozzátette: meggyőződése szerint a háttérben az Egyesült Államok és Kolumbia áll. Az elfogottak egyike venezuelai állampolgár, aki Cabello szerint azt vallotta, hogy az amerikai drogellenes hivatalnak (DEA) dolgozik. 

A biztonsági erők őrzik a partot és a csónakot, amely az ország leigázására készült
photo_camera A biztonsági erők őrzik a partot és a csónakot, amely az ország leigázására készült Fotó: Matias Delacroix/AP

„A Kolumbiából érkezett terroristák csoportja a tenger felől akart inváziót végrehajtani, merényleteket elkövetni és a forradalmi kormányzat tagjait meggyilkolni” - közölte Néstor Reverol belügyminiszter.

A venezuelai szocialista vezetés több tucatnyi puccskísérlettel riogatta már a lakosságot, és bírálói szerint Maduro már többször rendezett meg inváziós kísérleteket. A New York Times arról ír, hogy bár voltak valódi lázongások például a hadseregen belül, de az állítólagos puccsok egy részének még a létét sem sikerülni igazolni, másokat pedig a végletekig eltúloznak, hogy Maduro táborát állandó fenyegetettségben tartsák. 

Hebert García volt venezuelai tábornok és miniszter ezzel a sztorival szemben is kifejezte kétségeit: miért tengeren jöttek az állítólagos puccsisták, és miért pont az egyik legjobban őrzött kikötő mellett akartak partra szállni, amikor Venezuela és Kolumbia szárazföldi határa híresen nehezen ellenőrizhető? „Itt valami nem stimmel. Lehet, hogy háború volt a drogkartellek között, de mindez nem terroristák inváziójának tűnik” - tette hozzá García Twitteren.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma egyelőre nem nyilatkozott róla, hogy meg akarták-e puccsolni egy motorcsónakkal a venezuelai kormányt.

A venezuelai belpolitikai válság tavaly januárban vált még súlyosabbá, azt követően, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető ideiglenes elnöknek kiáltotta ki magát. Azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte őt ebben a tisztségében mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni a hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően. 

Az olajjövedelmekből egykor meggazdagodott Venezuela az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb gazdasági válságát éli át, miközben súlyos válságba került az ország egészségügyi rendszere is: komoly gyógyszerhiány alakult ki, és nincs utánpótlás gyógyászati eszközökből. (New York Times, MTI)