A budapesti Városháza épületében nyit karantént hajléktalanok számára a főváros

2020 május 4., hétfő 11:32

Közleményben jelentette be a budapesti Főpolgármesteri Hivatal, hogy a Városháza Gerlóczy utcai szárnyában fogják befogadni azokat a hajléktalanokat, akik vállalják a karantént. 

A főváros eredetileg a csepeli Táncsics Mihály utcában lévő egykori iskolaépületbe szállásolta volna el a járvány által fenyegetett embereket, de a terv ellen hevesen rohant ki Csepel fideszes polgármestere, Borbély Lénárd, illetve a kerületben a parlamenti képviselő-jelöltségért induló, de veszítő Németh Szilárd is, a Magyar Nemzet pedig a múlt héten egyenesen arról írt, hogy 

Hajléktalanokkal "bünteti" Csepelt Karácsony Gergely

A fideszes lap ugyanis megtudta, hogy a fővárosi tulajdonban lévő csepeli ingatlanban szállásolnák el a józsefvárosi Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai éjjeli menedékhelyen lakók egy részét a járványügyi kockázatok csökkentése érdekében.

A felháborodás hatására most a Főpolgármesteri Hivatal közölte, hogy tudomásuk vették Csepel vezetésének döntését. 

Közleményükben azt írják, hogy „az idősotthonok lakói mellett a hajléktalanok a legkitettebb társadalmi csoport a koronavírusjárvány terjedésének. A mélyszegénységben élő, otthontalan emberek aligha tudják betartani a járvány megfékezése érdekében hozott szabályokat. Ráadásul sok közöttük az idős, krónikus beteg. Budapest járvány előtti szociális intézményrendszere pedig nem volt alkalmas arra, hogy a fertőzés megfékezéséhez kellő távolságot biztosítson az ellátottak között, és bár a főváros már több mint 500 új férőhelyet alakított ki, de további befogadóhelyek létesítésére van szükség”

 A Főpolgármesteri Hivatal szerint a csepeli Táncsics Mihály utcai fővárosi ingatlan alkalmas hely lett volna arra, hogy olyan hajléktalan embereknek biztosítsunk ideiglenes otthont, akik vállalják, hogy saját egészségük érdekében nem hagyják el az intézmény területét, a Fővárosi Önkormányzat az ellátásukról az épületen belül kívánt gondoskodni.

Ám a fideszes politikusok tiltakozása után új helyszínt kerestek: az elkövetkezendő napokban elkezdődik a Városháza Gerlóczy utcai szárnyának gyors átalakítása, amely a tervek szerint később a Budapest Galériának ad majd helyet. 

Szomorú, hogy újabb politikusok bizonyították: hírből sem ismerik a szolidaritást, és inkább jószándékú polgárokat hergelnek az elesettekkel szemben. A bajban ellökni azokat, akik a legnehezebb helyzetben vannak, számunkra nem elfogadható. És bár a főváros megtehetné, hogy a tulajdonában álló csepeli ingatlant használja a célra, inkább saját épületszárnyába fogad hajléktalan embereket. Bízunk benne, hogy meg tudjuk óvni az egészségüket, az életüket” – idézi a közlemény Karácsony Gergelyt.