10 ezer rabot engednek szabadon a Fülöp-szigeteken a járvány miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A legfelsőbb bíróság döntés értelmében nagyjából 10 ezer fogoly hagyhatja el a fülöp-szigeteki börtönöket. 330 fogvatartott esetében mutatták ki a vírust az elmúlt hetekben, és a döntést sürgetővé tette az is, hogy ezek az intézmények nem csak túlzsúfoltak, de a Nemzetközi Vöröskereszt jelentése szerint a rabok egészségügyi állapota is a Fülöp-szigeteken a legsúlyosabb; a foglyok jelentős része küzd krónikus betegséggel, köztük légzőszervi megbetegedésekkel. 

A távolságtartás gyakorlatilag megoldhatatlan ezekben a fegyházakban. Vannak olyannyira túlterhelt intézmények, ahol még a foglyok alvása is csak turnusokban megoldható. A 900 börtönben papíron 40 ezer fogvatartottnak van hely. Ezen a 40 ezer helyen mintegy 215 ezer elítélt lakik. 

Rodrigo Duterte háborúja a bűnözés és különösen a kábítószerfogyasztók és terjesztők ellen csak tovább szaporította a börtönnépességet az országban. Gyakori, hogy éveket töltenek rács mögött olyanok, akik csak tárgyalásukra várnak. 

A kongói után a Fülöp-szigeteki a legzsúfoltabb börtönrendszer a világon, és ez a helyzet csak romlott az elmúlt hetekben, miután a karanténszabályok és korlátozások megszegése miatt további büntetéseket szabtak ki a hatóságok. A Fülöp-szigeteken 9000 fertőzöttet tartanak számon hivatalosan, 637-en vesztették közülük életüket. 

A lehetetlen börtönállapotok miatt korábban már az Amnesty International és a Human Rights Watch szervezetek több jelentést is tettek. Az Amnesty külön kérte a Duterte-kormányt, hogy gondoskodjanak a fegyintézetek fertőtlenítéséről és fordítsanak különös gondot a higinéiai állapotokat javítására. (NPR)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér