10 ezer rabot engednek szabadon a Fülöp-szigeteken a járvány miatt

A legfelsőbb bíróság döntés értelmében nagyjából 10 ezer fogoly hagyhatja el a fülöp-szigeteki börtönöket. 330 fogvatartott esetében mutatták ki a vírust az elmúlt hetekben, és a döntést sürgetővé tette az is, hogy ezek az intézmények nem csak túlzsúfoltak, de a Nemzetközi Vöröskereszt jelentése szerint a rabok egészségügyi állapota is a Fülöp-szigeteken a legsúlyosabb; a foglyok jelentős része küzd krónikus betegséggel, köztük légzőszervi megbetegedésekkel. 

A távolságtartás gyakorlatilag megoldhatatlan ezekben a fegyházakban. Vannak olyannyira túlterhelt intézmények, ahol még a foglyok alvása is csak turnusokban megoldható. A 900 börtönben papíron 40 ezer fogvatartottnak van hely. Ezen a 40 ezer helyen mintegy 215 ezer elítélt lakik. 

Rodrigo Duterte háborúja a bűnözés és különösen a kábítószerfogyasztók és terjesztők ellen csak tovább szaporította a börtönnépességet az országban. Gyakori, hogy éveket töltenek rács mögött olyanok, akik csak tárgyalásukra várnak. 

A kongói után a Fülöp-szigeteki a legzsúfoltabb börtönrendszer a világon, és ez a helyzet csak romlott az elmúlt hetekben, miután a karanténszabályok és korlátozások megszegése miatt további büntetéseket szabtak ki a hatóságok. A Fülöp-szigeteken 9000 fertőzöttet tartanak számon hivatalosan, 637-en vesztették közülük életüket. 

A lehetetlen börtönállapotok miatt korábban már az Amnesty International és a Human Rights Watch szervezetek több jelentést is tettek. Az Amnesty külön kérte a Duterte-kormányt, hogy gondoskodjanak a fegyintézetek fertőtlenítéséről és fordítsanak különös gondot a higinéiai állapotokat javítására. (NPR)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.