Tömegével készülnek a hazájukba szállítani indiaiakat

2020 május 5., kedd 18:39

Elkezdte a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban világszerte bevezetett korlátozások miatt külföldön rekedt állampolgárainak hazaszállítását India a világ egyik legnagyobb „evakuálási missziójával”.

Hardíp Puri polgári repülésügyi miniszter elmondása szerint kb. 190 ezer indiai állampolgárt szállítanak haza a következő hetekben számos országból, köztük a Közel-Keletről, ahol sok indiai munkás él. Az első héten 14 800 indiait terveznek hazaszállítani többek között az USA-ból, Nagy-Britanniából, az Egyesült Arab Emírségekből, Szaúd-Arábiából, Katarból, Kuvaitból, Bangladesből, a Fülöp-szigetekről, Szingapúrból és Malajziából. Az NDTV indiai tévécsatorna szerint az indiai haditengerészet három hajója 1000 indiait szállít haza Nyugat-Ázsiából és a Maldív-szigetekről.

A DPA német hírügynökség szerint ez India legnagyobb evakuálási gyakorlata az 1990-1991-es öbölháború óta, amikor 1990-ben kb. 170 ezer állampolgárát reptette haza Kuvaitból.

Az indiai polgári repülésügyi tárca egy meg nem nevezett tisztségviselője szerint Puri közölte: lehet, hogy a hazaszállítandó emberek száma meghaladja a 190 ezret. Bár a hazaszállításért folyamodók teljes száma még nem ismert, India emírségekbeli missziója közölte: csak ők 200 ezer indiai állampolgárt próbálnak meg hazajuttatni. „Ez lesz a legnagyobb békeidőbeli hazatelepítési gyakorlat a történelem során” – mondta a tisztségviselő, aki szerint a helyzetet tovább nehezíti a közösségi távolságtartásra vonatkozó irányelvek betartása. Mindenkit átvizsgálnak, és csak a tünetmenteseknek engedélyezik az utazást.

Indiában március 25-én országos vesztegzárat vezettek be a koronavírus-járvány miatt, és egyebek között betiltották a belföldi és nemzetközi légi járatokat, aminek következtében rengeteg külföldön tanuló és dolgozó indiai rekedt kint. Az indiai kormány eddig vonakodott hazaszállításuktól a visszatérő állampolgárok hazaszállításának és karanténba helyezésének logisztikai és biztonsági nehézségei miatt. A DPA megjegyzi, hogy most kb. 17,5 millió indiai él külföldön.

A több mint 1,3 milliárd lakosával a világ második legnépesebb országának számító Indiában eddig valamivel több mint 46 ezer koronavírus-fertőzéses esetet jelentettek, a fertőzés következtében 1568 ember vesztette életét. (MTI)