Novák Katalin: A járvány után is mindenki el fogja tudni tartani a családját

A magyar kormány mindenkinek garantálja, hogy a koronavírus-járvány után is képes lesz tisztességes munkából ellátni a családját, továbbá annyi munkahelyet fognak teremteni, amennyit a vírus „elpusztít” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-nek telefonon.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Pest megyei önkormányzati bölcsődék fejlesztéséről a Szigetmonostori Bölcsődében 2019. augusztus 26-án.Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Novák Katalin az EU-s tagállamok szociális, családügyi és munkaügyekért felelős minisztereinek videokonferenciája után azt mondta: a kormány az elmúlt években visszaadta a munka tisztességét, és a jövőben is munkaalapú közösségben fognak gondolkodni.

Azt mondta, az informális tanácskozáson többek között a koronavírus-járvány okozta kihívásokra adott lehetséges válaszokról volt szó, és ezek között beszámoltak a magyarországi munkahelyvédelmi intézkedésekről is.

Azt mondta, az Európai Bizottság stratégiai dokumentumot készített a demográfiai kihívásokról, ez volt az alapja a beszélgetésnek. Szerinte örömteli, hogy a bizottság végre kiemelt helyen foglalkozik a demográfiával, „talán Brüsszelben is végre felismerték azt, hogy a demográfia az egyik legnagyobb probléma” az elkövetkező évtizedekben.

De Novák szerint nem mindegy, hogy ezekre a kihívásokra milyen válaszokat adnak. Sajnálja, hogy a dokumentumból kimaradt az a szempont, milyen a fiatalok gyerekvállalási kedve, illetve az, hogyan lehet őket segíteni abban, hogy annyi gyerekük lehessen, ahányat szeretnének.

A fiatalok Európa-szerte egyre kevesebb gyereket vállalnak, és általános jelenség, hogy kevesebb gyerek születik, mint ahányat a szülők terveznek, ezért ezzel a helyzettel az uniónak és az egyes kormányoknak is foglalkozniuk kell – mondta.

Szerinte Magyarország azért tud ehhez a gondolkodáshoz érdemben hozzájárulni, mert már 10 éve kiemelten foglalkoznak a demográfia és a családtámogatás kérdéseivel. Azt mondta, a lépéseiket hitelesítik is az eredmények, így például több mint 20 százalékkal nőtt a gyerekvállalási kedv, a házasságkötések száma jelentősen nőtt, 60 éve nem volt olyan alacsony a válások száma, mint tavaly, és csökkent a terhességmegszakítások száma is.

Szerinte Magyarországon visszatért a gyerekvállaláshoz szükséges bizalom, a fiatalok egyre inkább mernek családot alapítani, újabb gyerekeket vállalni.

A magyar kormány továbbra is elsődleges feladatának tartja, hogy a fiatalokat segítse a családalapításban és a gyerekvállalásban, és ebben segítik őket a családi típusú adózással és a munkához kapcsolódó családtámogatásokkal – mondta.

Szerinte az eddigi kedvező eredmények feljogosítják Magyarországot arra, hogy eredményeit megossza, és közös gondolkodásra hívja az európai országokat, és a koronavírus-járvány is arra mutat rá, hogy a demográfiai kihívásokra nem a tömeges bevándorlás a megoldás, mivel annak súlyos veszélyei vannak. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.