Trump tovább nyúzza Kínát, hogy most aztán tényleg áruljanak el „mindent” a vírusról

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Donald Trump április 20-án a Fehér HázbanFotó: ALEX WONG/AFP

Folytatja politikai nyomásgyakorlását Kínára Donald Trump és kormánya. Vasárnap Mike Pompeo külügyminiszter nyilatkozta, hogy meggyőző mennyiségű bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az új koronavírus egy vuhani laboratóriumból származik. 

Erre kedden Trump elnök azzal erősített rá, hogy nyilvánosságra is fognak hozni információkat arról, miként is született, és honnan is származik a vírus - bár időkorlátot nem jelölt meg, hogy ezt mikor teszik majd meg. Ehelyett az elnök sürgette Kínát, hogy tegyen elérhetővé minden létező információt a vírus eredetéről. 

Trump a Fehér Házban beszélt arról kedden, hogy transzparenciát várnak el Kínától. Kérdésre megerősítette, hogy a járvány kitörése óta nem beszélt Hszi Csinpinggel. 

Az amerikai elnök egyébként korábban azt nyilatkozta még, hogy Kína jól reagált a járvány kitörésére, de ahogy durvult a helyzet az Egyesült Államokban, úgy lett egyre ellenségesebb Pekinggel. 

A megváltozott kommunikáció összefügghet azzal, hogy az elnök népszerűsége esni kezdett az elmúlt hetekben, és az amerikaiak többsége szerint Trump nem reagált jól a válságra, így a kormánynak most mást is felelőssé kell tennie az emberi és pénzügyi károkért. Trump és Pompeo is többször ellentmondtak már egymásnak, ez is jelzi, hogy az amerikai kormány sincs határozott állásponton a kérdésben. 

Annál is inkább, mert az amerikai járványügyi hivatalt vezető Anthony Fauci is azt valószínűsítette egy nyilatkozatában, hogy a vírus „természetes úton” terjedt át állatról emberre. Ráadásul az amerikai hírszerzés nyilvánosságra hozott információi is egyelőre arról szólnak, hogy nem laboratóriumi körülmények között jött létre a Covid-19 koronavírus. A vuhani virológiai intézet természetesen tagadja, hogy közük lenne a vírus keletkezéséhez. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó