Világszerte 33 millió ember vált otthontalanná 2019-ben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az UNICEF jelentése szerint világszerte 33 millió ember vesztette el az otthonát 2019-ben, köztük 12 millió gyerek.

Az Elveszve otthon című jelentés azt mutatja, hogy a tavalyi évben 25 millióan természeti katasztrófák, 8,5 millióan pedig erőszak és konfliktusok miatt váltak földönfutóvá. A gyerekek közül pedig 3,8 millióan konfliktus és erőszak, 8,2 millióan pedig többségében időjárási jelenségekhez köthető katasztrófák (áradás, viharok) miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat.

A számok növekedést mutatnak az elmúlt évtizedhez képest, mert míg akkor csak 25 millió ember került az utcára, addig az elmúlt öt évben 40 millióan váltak otthontalanná, aminek 40 százaléka kiskorú.

A magas számokon túl az is problémát jelent, hogy az otthontalanná vált gyerekek az alapvető szolgáltatásokhoz sem jutnak hozzá, így az erőszak, kizsákmányolás, visszaélés, emberkereskedelem, gyermekmunka, gyermekházasság veszélyének vannak kitéve.

Az UNICEF szerint sorsukon csak a kormányok, a civil társadalom, a magánszektor, a humanitárius csoportok, valamint a gyermekek és családjaik együttes összefogása segíthet. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!