A jövő héten extrém időjárást hozhat a hidegfront

időjárás
2020 május 06., 15:08

Bár most erős szelek fújnak, a hétvégén még 28-29 fok is lehet, viszont hétfőtől olyan extrém, téli időjárási helyzet áll össze, ami május elején nagyon szokatlan – írja a 24.hu.

A lapnak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa azt mondta:

„A Soproni-hegységben havazhat, miközben keleten 25 fok lesz, és ez a 23 fokos különbség Magyarország viszonylatában félelmetes. Mintha legelésző zsiráfok jelennének meg Grönland jégmezőin.”

Izland felett egy masszív nyomásközpontú, kiterjedt ciklon van, ami Európa nyugati felére elhozta a nyarat (Spanyolországban néhol 35 fok is lehet), hozzánk is jön belőle meleg a hétvégére, de közben Oroszországban masszív ciklon alakult ki, a Fekete-tenger térségében óriási vihar van, ezért van itthon is erős szél.

Viharfelhők Budapest felett 2016. május 24-én egy több fotóból összeállított panorámaképen.
photo_camera Viharfelhők Budapest felett 2016. május 24-én egy több fotóból összeállított panorámaképen. Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Hétfőn északnyugatról erős hidegfront tör be Magyarországra, majd Molnár szerint „szinte hihetetlen időjárási helyzet állhat elő, ha a modell előrejelzése igaznak bizonyul”: a modell szerint hétfő este 8 órára (a front betörésének várható időpontjára) Sopron környékén 4, míg a Tiszántúl délit tájain 31 fok lehet. Szerdára már csak 3 és 25 fokot mutatnak a modellek, de ez a 22 fokos különbség is óriási.

A meteorológus azt mondta a lapnak, hogy ha sokkal enyhébben jelentkezik a szélsőséges időjárás, a többség minden bizonnyal legyint majd egyet, de maga az a tény, hogy ilyesmi egyáltalán benne van a pakliban, önmagában megdöbbentő. (24)