A jövő héten extrém időjárást hozhat a hidegfront

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Bár most erős szelek fújnak, a hétvégén még 28-29 fok is lehet, viszont hétfőtől olyan extrém, téli időjárási helyzet áll össze, ami május elején nagyon szokatlan – írja a 24.hu.

A lapnak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa azt mondta:

„A Soproni-hegységben havazhat, miközben keleten 25 fok lesz, és ez a 23 fokos különbség Magyarország viszonylatában félelmetes. Mintha legelésző zsiráfok jelennének meg Grönland jégmezőin.”

Izland felett egy masszív nyomásközpontú, kiterjedt ciklon van, ami Európa nyugati felére elhozta a nyarat (Spanyolországban néhol 35 fok is lehet), hozzánk is jön belőle meleg a hétvégére, de közben Oroszországban masszív ciklon alakult ki, a Fekete-tenger térségében óriási vihar van, ezért van itthon is erős szél.

Viharfelhők Budapest felett 2016. május 24-én egy több fotóból összeállított panorámaképen.Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Hétfőn északnyugatról erős hidegfront tör be Magyarországra, majd Molnár szerint „szinte hihetetlen időjárási helyzet állhat elő, ha a modell előrejelzése igaznak bizonyul”: a modell szerint hétfő este 8 órára (a front betörésének várható időpontjára) Sopron környékén 4, míg a Tiszántúl délit tájain 31 fok lehet. Szerdára már csak 3 és 25 fokot mutatnak a modellek, de ez a 22 fokos különbség is óriási.

A meteorológus azt mondta a lapnak, hogy ha sokkal enyhébben jelentkezik a szélsőséges időjárás, a többség minden bizonnyal legyint majd egyet, de maga az a tény, hogy ilyesmi egyáltalán benne van a pakliban, önmagában megdöbbentő. (24)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér