Alkotmányellenesen bírságolták a kijárási tilalmat megszegőket Romániában

külföld
2020 május 06., 17:22

Helyt adott az ombudsman kifogásának a román alkotmánybíróság, mikor megállapította: 

alkotmányellenes az a sürgősségi kormányrendelet, ami alapján az elmúlt két hónapban büntették a kijárási tilalmat megszegőket. 

Az április 3-i hatállyal bevezetett szigorítás, ami magánszemélyek esetében 144 800-1 millió 448 ezer forintnak megfelelő lej kiszabását tette lehetővé, az alkotmánybíróság szerint nem rendelkezett világosan. Többek közt nem határozták meg pontosan, hogy milyen helyzetekért, szabályszegésekért szabhatnak ki a rendőrök bírságot a rendkívüli állapot idején érvényes kijárási tilalmat megsértőkkel szemben. Így az egyenruhások szubjektív megítélésén múlott, mekkora bírságot róttak ki, ami alaptörvénybe ütköző.

Az elmúlt két hónap során Európa-rekord mennyiségű büntetést osztottak ki Romániában: több mint 300 ezer bírság született mintegy 42 milliárd forint értékben. 

Egyelőre nem világos, hogy hogyan nyújt jogorvoslatot az állam, lehet, hogy csak azok kapják vissza a befizetett büntetésüket, akik pert indítanak érte. Ez jócskán megterhelné az amúgy is lassú bírósági rendszert. Ludovic Orban miniszterelnök élesen bírálta az alkotmánybíróság döntését, szerinte 

ezzel "a törvényszegők oldalára álltak", és azokat büntetik, akik betartották az előírásokat. 

(MTI)