A kormány stratégiai megállapodást köt Kirgizisztánnal

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

„Magyarország folytatja a keleti nyitás politikáját, az elmúlt időben bebizonyosodott, hogy ennek igenis van értelme, ebből a magyar emberek és a magyar gazdaság is sokat profitálhat” - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, miután a kirgiz külügyminiszterrel, Csingiz Ajdarbekovval egyeztetett.

A kirgiz elnök az eredeti tervek szerint április 23-án jött volna Magyarországra, de Szijjártó szerint augusztus végén, szeptember elején így is sor kerülhet rá. Azt mondta, ennek azért van komoly jelentősége, mert

Közép-Ázsia az egyik legdinamikusabban fejlődő térség jelenleg a világon.Szijjártó bejelentette, hogy első uniós tagállamként aláírnak egy stratégiai partnerségi megállapodást Kirgizisztánnal.

Az MTI beszámolója szerint véglegesítették a beruházásvédelmi és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodásokat is, ami azért fontos, mert a magyar vállalatoknak a kirgiz piacon a vízgazdálkodás, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság és az informatika területén komoly lehetőségek kínálkoznak

Létrehoznak egy 50 millió dolláros magyar-kirgiz befektetési alapot is, hogy helyzetbe hozzák a magyar cégeket a közép-ázsiai piacokon.Szijjártó azt is mondta, hogy hamarosan sor kerül az EU-Közép-Ázsia gazdasági fórumra, és megkezdődtek a tárgyalások az EU és Kirgizisztán között egy új partnerségi és együttműködési megállapodás aláírásáról. Magyarország ezt támogatja és azt várja el Brüsszeltől, hogy gyorsítsa fel ezeket a tárgyalásokat.

Bejelentette: Magyarország támogatja, hogy az OECD három évre függessze fel Kirgizisztán hitelfizetési kötelezettségét, mert számukra a világjárvány komolyabb gazdasági kihívást jelent, „mint az olyan országoknak, mint például Magyarország, amely stabil alapról kezdhet neki a gazdaság újraindításának”. (MTI) 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót