A kormány stratégiai megállapodást köt Kirgizisztánnal

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Magyarország folytatja a keleti nyitás politikáját, az elmúlt időben bebizonyosodott, hogy ennek igenis van értelme, ebből a magyar emberek és a magyar gazdaság is sokat profitálhat” - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, miután a kirgiz külügyminiszterrel, Csingiz Ajdarbekovval egyeztetett.

A kirgiz elnök az eredeti tervek szerint április 23-án jött volna Magyarországra, de Szijjártó szerint augusztus végén, szeptember elején így is sor kerülhet rá. Azt mondta, ennek azért van komoly jelentősége, mert

Közép-Ázsia az egyik legdinamikusabban fejlődő térség jelenleg a világon.Szijjártó bejelentette, hogy első uniós tagállamként aláírnak egy stratégiai partnerségi megállapodást Kirgizisztánnal.

Az MTI beszámolója szerint véglegesítették a beruházásvédelmi és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodásokat is, ami azért fontos, mert a magyar vállalatoknak a kirgiz piacon a vízgazdálkodás, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság és az informatika területén komoly lehetőségek kínálkoznak

Létrehoznak egy 50 millió dolláros magyar-kirgiz befektetési alapot is, hogy helyzetbe hozzák a magyar cégeket a közép-ázsiai piacokon.Szijjártó azt is mondta, hogy hamarosan sor kerül az EU-Közép-Ázsia gazdasági fórumra, és megkezdődtek a tárgyalások az EU és Kirgizisztán között egy új partnerségi és együttműködési megállapodás aláírásáról. Magyarország ezt támogatja és azt várja el Brüsszeltől, hogy gyorsítsa fel ezeket a tárgyalásokat.

Bejelentette: Magyarország támogatja, hogy az OECD három évre függessze fel Kirgizisztán hitelfizetési kötelezettségét, mert számukra a világjárvány komolyabb gazdasági kihívást jelent, „mint az olyan országoknak, mint például Magyarország, amely stabil alapról kezdhet neki a gazdaság újraindításának”. (MTI) 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér