A kormány stratégiai megállapodást köt Kirgizisztánnal

külföld
2020 május 07., 14:39

„Magyarország folytatja a keleti nyitás politikáját, az elmúlt időben bebizonyosodott, hogy ennek igenis van értelme, ebből a magyar emberek és a magyar gazdaság is sokat profitálhat” - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, miután a kirgiz külügyminiszterrel, Csingiz Ajdarbekovval egyeztetett.

link Forrás

A kirgiz elnök az eredeti tervek szerint április 23-án jött volna Magyarországra, de Szijjártó szerint augusztus végén, szeptember elején így is sor kerülhet rá. Azt mondta, ennek azért van komoly jelentősége, mert

Közép-Ázsia az egyik legdinamikusabban fejlődő térség jelenleg a világon.Szijjártó bejelentette, hogy első uniós tagállamként aláírnak egy stratégiai partnerségi megállapodást Kirgizisztánnal.

Az MTI beszámolója szerint véglegesítették a beruházásvédelmi és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodásokat is, ami azért fontos, mert a magyar vállalatoknak a kirgiz piacon a vízgazdálkodás, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság és az informatika területén komoly lehetőségek kínálkoznak

Létrehoznak egy 50 millió dolláros magyar-kirgiz befektetési alapot is, hogy helyzetbe hozzák a magyar cégeket a közép-ázsiai piacokon.Szijjártó azt is mondta, hogy hamarosan sor kerül az EU-Közép-Ázsia gazdasági fórumra, és megkezdődtek a tárgyalások az EU és Kirgizisztán között egy új partnerségi és együttműködési megállapodás aláírásáról. Magyarország ezt támogatja és azt várja el Brüsszeltől, hogy gyorsítsa fel ezeket a tárgyalásokat.

Bejelentette: Magyarország támogatja, hogy az OECD három évre függessze fel Kirgizisztán hitelfizetési kötelezettségét, mert számukra a világjárvány komolyabb gazdasági kihívást jelent, „mint az olyan országoknak, mint például Magyarország, amely stabil alapról kezdhet neki a gazdaság újraindításának”. (MTI)