Cikkekben elemzik, hogyan kell, nem kell, szabad vagy nem szabad éreznünk Adele lefogyós fotójával kapcsolatban

bulvár
2020 május 07., 06:25

Egy világjárvány is kevés volt ahhoz, hogy elhomályosítsa a zenei élet egyik legfontosabb történését, nevezetesen azt, hogy a brit énekesnő, Adele egy olyan születésnapi fotót posztolt magáról Instagramra, melyen nem lehet nem észrevenni, hogy lefogyott. Na nem kicsit fogyott le, hanem tök vékony lett. 

link Forrás

Az egész életében túlsúllyal küszködő, 32 éves énekesnő mostanában amúgy se sokat árult el magánéletéről, így a poszt bombaként robbant, a fotót már több mint 8 millióan lájkolták. 

Most ott tartunk, hogy sorra jelennek meg a fordulatot, és az arra adott reakciókat elemző cikkek. Nem mindegy ugyanis, hogyan érzünk a képet látva. A CNN például arról ír, hogy ne érezzük magunkat rosszul attól, hogy míg mi fagyit zabálunk és bort iszunk otthon a kanapén, Adele kemény munkával lefogyott, legyen inkább inspiráció ahhoz, hogy mi is többet mozogjunk. 

Az első reakciók szerint azonban nem biztos, hogy jó, ha örülünk a fogyásnak, ki tudja, mentálisan ez hogyan hatott az énekesnőre? Meg hát eleve, nem lehet, hogy jobban nézett ki, amikor kicsit kerekdedebb volt? Felmerült az is, hogy vajon elég feminista dolog volt-e, hogy így lefogyott? És nem érezzük, hogy az igazi feminista válasz a posztra az lett volna, ha egyáltalán nem reagálunk rá?

És ha már: miért foglalkozunk a súlyával, miért nem inkább a rengeteg díjjal, amit pályafutása során nyert?

A Buzzfeed News értekezése szerint ott van a probléma, hogy ha maga Adele nem írt egyetlen sort sem a fogyásáról, és nyilvánosan nem is beszélt róla, akkor egyáltalán miért foglalkozunk a témával? - teszi fel a kérdést az író az Adele fogyásáról szóló cikkben.  És akkor még az is van, hogy nem szabad gratulálni az énekesnőnek, ugyanis akkor kövérfóbiásnak leszünk tartva, és ezzel veszélyes üzenetet küldünk azoknak, akik nem tudják leadni magukról a felesleget. Van, aki személyesen érzi megbántva magát attól, hogy most mindenki Adele súlyvesztését dicséri.

Mindenesetre valószínűleg nem véletlen, hogy maga az érintett nem nyitott diskurzust átalakulásáról: hiába nyerte sorra a Grammyket, eddig állandóan a súlya miatt kritizálták, most meg azért, mert lefogyott. Ahogy mondani szokás, ha nő vagy, nem nyerhetsz.