ENSZ: Háromszor annyi pénzre van szükség, hogy megmentsük a rászoruló országokat a koronavírustól és az éhezéstől

külföld
2020 május 07., 09:31

Az ENSZ-nek háromszor annyi pénzre van szüksége, hogy segítse a koronavírus elleni harcot a rászoruló országokban, mint azt eredetileg tervezték. Kétmilliárd dollár helyett 6,7 milliárdot kell összegyűjtenie a tagországoknak, írják a csütörtöki felhívásukban.

Az ENSZ március 25-én indított egy programot, aminek fő célja az volt, hogy 37 rászoruló országnak segít a tagállamoktól befolyó összeggel. Az eredeti tervek szerint erre elég lett volna kétmilliárd dollár, amiből még csak egymilliárd folyt be, de a szervezet csütörtökön bejelentette, hogy a vártnál több pénzre, további 4,7 milliárd dollárra lesz szükség.

Marc Lowcock, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese azzal indokolta a többletköltségeket, hogy a koronavírus tetőzése csak az elkövetkező 3-6 hónapban várható a világ legszegényebb országaiban, de már most érezhető a jövedelmek zuhanása és a munkahelyek megszűnése, az élelmiszerkészletek elapadása és az árak megugrása, a gyerekeket pedig nincs mivel beoltani és etetni.

A felhívásban mindemellett hét országgal növelte a rászoruló országok számát, Benin, Dzsibuti, Libéria, Mozambik, Pakisztán, a Fülöp-szigetek, Sierra Leone, Togo és Zimbabwe került fel a listára.

„Ha nem cselekszünk most, akkor fel kell készülnünk a konfliktusok, az éhínség és szegénység jelentős mértékű növekedésére” - mondta Lowcock.

A rászoruló országokban nem csak a turizmus visszaesése, a munkanélküliség és az éhezés jelent potenciális veszélyt, de a WHO szerint a legtöbb helyen az egészségügyi ellátás is ingataglábakon áll, emelett nincsenek tesztek, védőfelszerelések. (MTI)