Merkely Béla: Szinte kizártnak tartom, hogy a nyáron lényegi járvány legyen

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Jön a jó idő, menne strandra idén nyáron?” - kérdezték csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát. 

„Én mennék mindenképpen, a Balatonban szívesen megmártóznék, remélem, semmi akadálya nem lesz.”Elmondása szerint két vonulata van a járványnak: folyamatosan csökken az új esetek száma, de ezzel párhuzamosan az intézményekben (idősotthonokban, ápolási otthonokban, hajléktalanszállókon) „egyetlen eset lángra tud lobbantani egy kis járványt”. 

Merkely BélaFotó: ATV

Teljesen eltüntetni nem lehet a vírust az országból, „de az tény, hogy a gyönyörű, verőfényes napsütés, az ultraibolya-sugárzás, a napsütésben megerősödött immunrendszerünk összességében abba az irányba hat, hogy a megbetegedések száma csökkenni fog” - mondta Merkely. 

„Szinte kizátnak tartom azt, hogy a nyáron lényegi járvány legyen.”Merkely azt mondta, nem gondolja, hogy az új koronavírus olyan hosszú ideig az emberiséggel maradna, mint a influenzavírus, ami képes változtatni a „fizimiskáját”, mutálódik, így „a megszerzett immunitás már nem úgy él egy új járványban”. 

Beszélt a héten induló reprezentatív tesztelésről is, amiből két fontos adatot szeretnének megkapni: az aktuális fertőzöttek számát és azt, hogy eddig mennyien estek át a fertőzésen. Arra biztatott mindenkit, akit kiválasztottak, hogy vegyen részt a teszten, már csak azért is, mert legalább megtudja, volt-e beteg.

Merkely szerint aki már átesett a fertőzésen, az pár évre biztosan védettséget kapott.A vakcinával kapcsolatban azt mondta, szerinte fél-háromnegyed évnél több idő nem kell hozzá, hogy elkészüljön, és ha meglesz, kötelezővé tenné. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó