Rendeletet módosítottak, hogy bejöhessenek a vendégmunkások

2020 május 7., csütörtök 3:33

Szerda éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben egy friss rendeletmódosítás, ami a hazai mezőgazdaság munkaerő-problémáját igyekszik megoldani - írja az mfor.hu. A módosítás szerint a szomszédos államok azon állampolgáraira vonatkozóan, akik azért jönnek Magyarországra, hogy itt a földeken idénymunkát végezzenek, az országos rendőrfőkapitány új szabályokat hozhat. Ezek a szabályok a határátlépésre, a Magyarország területén tartózkodásra, az áthaladásra, az útvonalra, a megállási lehetőségekre, a munkahelyi karanténra vonatkozhatnak.

A rendelettel egyidőben meg is jelent az országos rendőrfőkapitány határozata a témában. Eszerint 

a szomszédos állam állampolgárai vagy magyarországi lakóhellyel
nem rendelkező magyar állampolgárok a mezőgazdasági munkavégzés céljából az ORFK által kijelölt határátkelőhelyen beléphetnek az országba, ha a munkáltatójuk a tervezett belépés előtt legalább 48 órával értesíti erről a határrendészeti kirendeltséget.

Az idénymunkásokat megvizsgálják a határon, és csak azokat engedik be, akiknél nem merül fel a COVID-19 fertőzés gyanúja. A beengedéshez érvényes munkaszerződés vagy a munkaviszony fennállásáról szóló igazolás is szükséges.

A belépés után 14 napos munkahelyi karantén vár a vendégmunkásokra: egyénileg nem utazhatnak a határról a magyarországi szállásukra, csak csoportosan; a szállást csak munkavégzés céljából hagyhatják el, ellátásukról a munkáltató gondoskodik. Ha betegségre ualó tünetet mutat, a mukát abba kell hagynia és erről tájékoztatni kell a járványügyi hatóságot.