Újra tarthatnak miséket Olaszországban, de áldozni csak gumikesztyűben lehet

külföld
2020 május 07., 13:03

Az olasz kormány és a katolikus püspökök megállapodása értelmében május 18-tól ismét tarthatnak miséket az országban, igaz, szigorú előírások betartásával. A híveknek legalább egyméteres távolságban kell lenniük egymástól, maszkot kell viselniük, és ha túl nagy az érdeklődés, inkább több misét kell tartani egymás után, nehogy túl nagy tömeg alakuljon ki, írja a Guardian. 

A papoknak a szertartás jelentős részében nem kell maszkot viselniük, áldozáskor azonban kesztyűt is. A kórusok egyelőre nem léphetnek fel, száraz marad a szenteltvíztartó, és tilos a kézfogás is. 

photo_camera Egy olaszországi hívő templomban, még márciusban Fotó: Federica Roselli/NurPhoto via AFP

A kormány március elején tiltotta be a miséket a koronavírus-járvány miatt, a katolikusok egy része azonban úgy vélte, az élelmiszerboltok nyitva tartásához hasonlóan a szertartásokat is engedélyezni kellett volna. Erre nem került sor, de a templomok ettől függetlenül nyitva maradtak. 

Különösen sokan felháborodtak, amikor a kormány képviselői bejelentették, milyen menetrend szerint fogják fokozatosan feloldani a korlátozásokat, a misékre azonban egyáltalán nem tértek ki.

Kérdés, mi lesz a Vatikánban, ott is újranyitják-e a Szent Péter-bazilikát és a múzeumokat. Az eddigiek alapján valószínűleg igen, hiszen a járvány korábbi szakaszában is az olasz kormány intézkedéseit követték a városállamban.