Újra tarthatnak miséket Olaszországban, de áldozni csak gumikesztyűben lehet

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az olasz kormány és a katolikus püspökök megállapodása értelmében május 18-tól ismét tarthatnak miséket az országban, igaz, szigorú előírások betartásával. A híveknek legalább egyméteres távolságban kell lenniük egymástól, maszkot kell viselniük, és ha túl nagy az érdeklődés, inkább több misét kell tartani egymás után, nehogy túl nagy tömeg alakuljon ki, írja a Guardian. 

A papoknak a szertartás jelentős részében nem kell maszkot viselniük, áldozáskor azonban kesztyűt is. A kórusok egyelőre nem léphetnek fel, száraz marad a szenteltvíztartó, és tilos a kézfogás is. 

Egy olaszországi hívő templomban, még márciusbanFotó: Federica Roselli/NurPhoto via AFP

A kormány március elején tiltotta be a miséket a koronavírus-járvány miatt, a katolikusok egy része azonban úgy vélte, az élelmiszerboltok nyitva tartásához hasonlóan a szertartásokat is engedélyezni kellett volna. Erre nem került sor, de a templomok ettől függetlenül nyitva maradtak. 

Különösen sokan felháborodtak, amikor a kormány képviselői bejelentették, milyen menetrend szerint fogják fokozatosan feloldani a korlátozásokat, a misékre azonban egyáltalán nem tértek ki.

Kérdés, mi lesz a Vatikánban, ott is újranyitják-e a Szent Péter-bazilikát és a múzeumokat. Az eddigiek alapján valószínűleg igen, hiszen a járvány korábbi szakaszában is az olasz kormány intézkedéseit követték a városállamban.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér