A spanyol kormány nem engedi Madridnak, hogy lazítson a korlátozásokon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A spanyol kormány visszautasította Madrid tartomány kérését, hogy enyhítsenek a koronavírus miatt elrendelt korlátozásokon. A kormány szerint a terület még nem áll készen a következő szakaszra. A járvány a fővárost és környékét sújtotta a legjobban,
több mint 13500 embert halt meg és 64333 fertőzöttet azonosítottak. 

Bár az egészségügyi minisztérium szerint a tartomány ellátási kapacitásai már elegendőek lennének, de a tesztelési képességeken még lenne mit javítani. Egy nappal korábban a tartomány közegészségügyi igazgatója pont azért mondott le, mert ellenezte a lazítás ötletét. Yoland Fuentes a lemondó levelében azt írta, hogy a lazításnak nincsenek meg az egészségügyi alapjai.

A baloldali miniszterelnök-helyettes, Pablo Iglesias azzal vádolta meg Madrid konzervatív tartományi elnökét, Isabel Díaz Ayusót, hogy az emberek életével játszik a politikai céljai megvalósítása érdekében. Viszont Díaz Ayuso szerint a miniszterelnök-helyettesnek fogalma sincs, mi a helyzet Madridban.  

A Spanyolországban bevezetett korlátozások a legszigorúbbak között voltak Európában, amiket négy lépésben oldanának fel. A tervek szerint június végén jutnak el az új normalitáshoz. Az országban pénteken 221 koronavírus miatti halálesetet jelentettek. Egy hónapja, a járvány tetőzésénél ez a szám 900 felett volt. A spanyol hatóságok eddig 22857 fertőzöttet azonosítottak és 26229-en haltak meg a fertőzésben. (Guardian)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót