Ugyan most országos tesztelés indul, de ha pozitívak a tesztek, még nem jelennek meg a rendszerben

Egészségügy
2020 május 08., 09:45

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésügyi államtitkár elmondta, hogy a héten lezajlottak a legfőbb tárgyakból az érettségik, minden fennakadás vagy probléma nélkül megszervezték. Azt mondta, nem könnyítette meg a dolgukat az a nyomás, amit az ellenzék és a média gyakorolt rájuk, de rendben lezajlott minden. Maruzsa ölük, hogy nem engedtek a „szirénhangoknak”. Alig volt visszalépés az érettségi vizsgáktól – mondta.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, ma 3178 igazolt fertőzött van, az elhunytak száma közel állandó, hiszen naponta kb. 10 ember hal meg a koronavírus miatt, az elmúlt 24 órában kilenccel 392-re nőtt a halottak száma. Eddig 865-en gyógyultak meg, illetve szabadultak a házi karanténból 14 napos tünetmentes időszak után – mondta. Müller Cecília azt mondta, 99 058 mintavétel történt eddig, az új igazolt fertőzöttek száma negyedik napja csökken.

Müller azt mondta, Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterrel és a Debreceni Egyetem rektorával együttműködést írt alá a Nemzeti Népegészségügyi Központ a nemzeti oltóanyaggyár létrehozásának megvalósításáról. Érinti ez majd a kötelező és az önként felvehető védőoltásokat is, ez pedig a folyamatos és biztonságos oltóanyag alapköve – mondta.

Müller azt mondta, a gyógyszertárak engedélyt kaptak az FFP1, FFP2 és FFP3 típusú maszkok árusítására.

Beszélt arról, hogy Budapesten és Pest megyében még érvényesek a korábban bevezetett korlátozások, vidéken óvatosan elindult a nyitás. Müller azt mondta, vasárnap 28 fok lehet, de már tegnap beszélt a strandokról bővebben.

Most a vendéglátásról beszélve azt mondta, minden épület, ahol meleg víz van, sokáig zárva tartott. Az újranyitással kapcsolatban a légiós baktériumról kezdett beszélni: ha sokáig nem nyitunk meg egy meleg vizes csapot, akkor ez a baktérium elszabadulhat, és ez a baktérium az idősekre és a gyenge immunrendszerűekre ugyanúgy veszélyes, mint a vírus. Ezért fontos, hogy az újranyitáskor ügyeljünk a tartályok megfelelő kezelésére.

Vidéken, a szabadban, teraszokon, kávézókban és büfékben, ahol megnyithatnak a kerthelyiségek, figyelni kell a szabályokra. Csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók. Az asztalokat javasolt egymástól távol elhelyezni, az épületben lévő mellékhelységeket pedig napi 2-3-szor, vagy akár óránként is takarítani érdemes. Müller Cecília fertőtlenítőt és papír törölközőt ajánl kihelyezésre. Amit kihelyeznek az asztalra, só, fűszerek, ecet, azt sokan meg fognak majd, ezeket gyakran meg kell tisztítani fertőtlenítő kendővel – magyarázta. A svédasztalos kiszolgálásról, pontosabban arról, ha a vevők maguk veszik el az evőeszközt, javasolja a becsomagolást a repülőutakhoz hasonlóan. A pénzzel külön személyzet foglalkozhasson lehetőleg.

Visszatért Lakatos Tibor rendőrezredes, aki elmondta, hogy mától újra védőeszközökhöz jutnak az alapellátásban résztvevők és az idősotthonok. A háziorvosok és a fogorvosok többedik alkalommal kapnak ilyeneket az államtól, de át kell térni a felelős gazdálkodásra – mondta, arra utalva, hogy a parancsnokok felügyelik majd ezt. A határokon megnyugtató a helyzet, a legnagyobb nyomás az osztrák-magyar határon van, ahol napi 13 ezer utas lép be, de nem találtak olyat, akinél felmerült volna a fertőzéses megbetegedés – mondta.

Most 11036 hatósági házi karantén van, 7534 ellenőrzés volt az elmúlt 24 napban, összesen 386 099, összesen eddig 1580 személy szegte meg a hatósági házi karantén szabályait – sorolta. A kijárási korlátozással kapcsolatban 114 fővel kapcsolatban volt helyszíni bírság és 100 főt feljelentettek.

Kérdések

A Magyar Nemzet azt kérdezte, hogy mikorra várható döntés arról, hogy augusztus 15. után lehetnek-e nagyobb, akár 500 fő feletti rendezvények is. Lakatos azt mondta, később születhet erről döntés.

A Magyar Nemzet azt is megkérdezte, hogyan zajlik majd a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzése. Lakatos azt mondta, a rendszer alkalmazása kizárólag az érintett személy beleegyezésével fog megtörténni. Ezt háromszor kell megadnia: amikor elrendelik, amikor letölti az appot, és amikor regisztrál a rendszerben.

Az Origo azt kérdezte, milyen adatok kellenek ahhoz, hogy biztonsággal ki lehessen mondani, a járvány, legalábbis az első hulláma véget ért. Müller Cecília elmondta, hogy a járványgörbét figyelik, az egyik alapvető mutatószám az új fertőzések száma. Ez negyedik napja szépen csökken, úgyhogy bíznak abban, hogy a lefelé menő szárban vannak, de nagyon szoros kontroll alatt tartják mindennap.

A Pesti úti idősotthonról is kérdezett az Origo. Müller elmondta, hogy az otthonban 303 pozitív eset volt, 26 ápoló pozitív, 41 ember halt meg, most 60 gyógyultat tartanak nyilván.

A Ripost a szabadidős tevékenységekről érdeklődött, mire érdemes a kirándulásakor odafigyelni. Müller Cecília elmondta, hogy újdonság nincs, azt kell betartani most is, amit eddig: megfelelő távolságtartás, az egy háztartásban lakók együtt bárhova mehetnek, aki védettebbnek érzi magát, viseljen maszkot.

Az RTL kérdésére, hogy Budapesten és Pest megyében lehet-e játszótérre menni. Lakatos Tibor elmondta, hogy a szabályok nem változtak, kivéve a sportolás és az egészségügyi séta, így a gyerekekkel el lehet hagyni a lakást, de mivel a játszótereken a gyerekek nem tudják betartani a kötelező védelmi szabályokat, ezért az önkormányzatok általában lezárták a szabadtéri játszótereket és edzőtermeket.

A 444 kérdése

Jelentősen megnőtt a tesztek száma. Ezekben a vizsgálatokban benne vannak a Semmelweis Egyetem által irányított országos, reprezentatív vizsgálat tesztjei is? Az ott talált fertőzöttek megjelennek az operatív törzs napi statisztikáiban is, a fertőzöttek között?

Müller elmondta, hogy nem jelennek meg. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laboratóriumok a gyanús eseteket vizsgálják, a szabályok szerint orvos írja elő, illetve orvos kéri a vizsgálatokat. Természetesen történnek a pozitív esetek környezetében további laboratóriumi vizsgálatok, ez is magyarázza, hogy nőtt a számuk, illetve az egészségügy nyitásával egyidejűleg keletkeznek olyan igények, amik ezt megkövetelik, az egyetem által tapasztalt eredmények ezekben a számokban nem szerepelnek – mondta Müller Cecília.

Erre a két kérdésre az adásban nem adtak választ, de kértük, hogy akkor írásban válaszoljanak:

  • Péntekre megugrott a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma. Mi lehet ennek az oka? Az új betegek milyen arányban vannak a központi régióban, illetve vidéken?
  • Hogyan lehet újrakezdeni a sporttevékenységeket olyan esetekben, ahol nem lehet betartani a másfél méteres távolságokat?