Vádat emeltek a fekete futót agyonlövő exrendőr és fia ellen Georgiában

külföld
2020 május 08., 05:02

Gyilkossággal és súlyos testi sértéssel gyanúsította meg és vette őrizetbe a 64 éves Gregory McMichaelt és 34 éves fiát, Travist a Georgiai Nyomozóiroda (GBI). Gregory és Travis McMichael  Brunswick város határában lőtte agyon a 25 éves Ahmaud Arberyt még februárban. A megyei ügyészek azonban elfogultságot jelentettek be - erre volt is alapjuk, az egykori rendőrtiszt, Gregory McMichael egy időben a helyi körzeti ügyész nyomozójaként is dolgozott -, így már úgy tűnt, hogy a szomszéd megye ügyésze lesz kénytelen nagyesküdtszék elé vinni az ügyüket, ám a héten nyilvánosságra került egy felvétel a gyilkosságról, mely után már a GBI is lépni kényszerült.

A gyilkosság napján leadott rendőri jelentés szerint McMichaelék február 23-án azért fegyverkeztek fel és vették autójukkal üldözőbe Arberyt, mert illett rá a környéken korábban betörést elkövető ismeretlen személyleírása. Gregory McMichael a gyilkosság után azt állította, hogy Arbery erőszakosan rátámadt a fiára, aki önvédelemből gyilkolt.

Csakhogy az időközben előkerült, megrázó felvétel ennek ellentmondani látszik. A felvétel egy másik kocsiból készült, a kamera kezelője azonban néha elkalandozott, így pár kulcsfontosságú részletről lemaradt. A felvétel elején Arberyt látjuk, ahogy egy aszfaltúton futva egy fehér pickup, McMichaelék kocsija felé közelít, amit a padka felől, jobbról próbál kikerülni. A kamera képe ekkor elfordul, így nem látni egészen pontosan, hogy mi történik. Lövés dördül, utána az látszik, hogy Arbery és Travis McMichael dulakodnak, a megtámadott futó megpróbálja kicsavarni a fiatalabbik McMichael kezéből a sörétes puskát. Az idősebb McMichael közben a pickup platóján áll, kezében egy .357-es Magnum revolverrel. 

link Forrás

A dulakodás közben, amiből csak felvillanások látszanak, még két lövés dördül. Arbery ezután továbbindul, de pár lépés után holtan esik össze.

A felvétel nyilvánosságra kerülése nagy felháborodást váltott ki, LeBron Jamestől Joe Biden demokrata elnökjelöltig politikusok és hírességek sora követelt azonnali cselekvést McMichaelék ellen, akiket egészen addig nem vádoltak meg a bő két hónapja történt gyilkosság ügyében. (Via The Guardian)