Meghalt Little Richard

gyász
2020 május 09., 12:44

87 évesen meghalt Little Richard, a rock and roll egyik legnagyobbja, akiről az Illés róla szóló legendás száma miatt minden zeneszerető magyar ember tudja, hogy a civil neve Richard Wayne Penniman.

link Forrás

Little Richard egész élete olyan volt, mint egy rock and roll-film. 1932-ben 12 gyerekes családba született, 13 évesen azért költözött el otthonról, mert az apja lebuzizta, nagynénik és nagybácsik nevelték, a zenével a feketék templomainek gospelkórusaiban találkozott, a legnagyobb slágereit pedig mind mosogatófiúként, munka közben írta. De ami legmegdöbbentőbb, hogy az igazi rock and roll-karrierje, ami alatt megírta a műfaj néhány legnagyobb alapszámát - Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille, Good Golly Miss Mollya - és megteremtette az androgün módon szexi rocksztár figuráját, összesen három évig, 1955-tól 1957-ig tartott. 

link Forrás

A sikerei csúcsán, szupersztárként otthagyta a zenét és elment prédikátornak, egy ideig csak gospelt előadva, hogy pár év múlva visszatérjen és még sok évtizeden át koncertezzen, de az új számaival soha többé ne érjen el a klasszikusokhoz akárcsak hasonlítható sikert sem. De ez semmit sem változtatott azon, hogy a rock and roll, a rock és a beat legnagyobbjai őrülten tisztelték és Alapító Atyaként hódoltak neki. Egyrészt a zenéje, másrészt az általa megteremtett rocksztárfigura miatt, amit olyanok vittek tovább, mint az őt szinte egy az egyben másoló Prince vagy az örökséget kreatívabban átértelmező David Bowie.