Meghalt Little Richard

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

87 évesen meghalt Little Richard, a rock and roll egyik legnagyobbja, akiről az Illés róla szóló legendás száma miatt minden zeneszerető magyar ember tudja, hogy a civil neve Richard Wayne Penniman.

Little Richard egész élete olyan volt, mint egy rock and roll-film. 1932-ben 12 gyerekes családba született, 13 évesen azért költözött el otthonról, mert az apja lebuzizta, nagynénik és nagybácsik nevelték, a zenével a feketék templomainek gospelkórusaiban találkozott, a legnagyobb slágereit pedig mind mosogatófiúként, munka közben írta. De ami legmegdöbbentőbb, hogy az igazi rock and roll-karrierje, ami alatt megírta a műfaj néhány legnagyobb alapszámát - Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille, Good Golly Miss Mollya - és megteremtette az androgün módon szexi rocksztár figuráját, összesen három évig, 1955-tól 1957-ig tartott. 

A sikerei csúcsán, szupersztárként otthagyta a zenét és elment prédikátornak, egy ideig csak gospelt előadva, hogy pár év múlva visszatérjen és még sok évtizeden át koncertezzen, de az új számaival soha többé ne érjen el a klasszikusokhoz akárcsak hasonlítható sikert sem. De ez semmit sem változtatott azon, hogy a rock and roll, a rock és a beat legnagyobbjai őrülten tisztelték és Alapító Atyaként hódoltak neki. Egyrészt a zenéje, másrészt az általa megteremtett rocksztárfigura miatt, amit olyanok vittek tovább, mint az őt szinte egy az egyben másoló Prince vagy az örökséget kreatívabban átértelmező David Bowie.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!