Jövő héten 10-15 fokos lehűlés vár e lángoktól ölelt kis országra

időjárás
2020 május 10., 05:46

Az Időkép előrejelzése szerint hétfőig fog kitartani a nyárias meleg, keddre viszont cudar hidegfront érkezik, országszerte 10-15 fokkal eshet majd vissza a hőmérséklet. 

Vasárnap, illetve hétfőn délnyugatról érkező szubtrópusi eredetű levegő alakítja sokat látott hazánk időjárását, sokfelé 25, de helyenként akár 30 fok közelébe is emelkedhet a hőmérséklet. 

A hidegfront hétfő éjjel érkezik majd, északnyugat felől. A front hatására jelentősebb csapadék csak nyugaton, délnyugaton hullhat, és hajnalban a bezúduló hideg levegő hatására a Kendig-csúcson havas eső sem kizárt. A frontot erős szél is kíséri majd, a Dunántúlon és északkeleten viharos, akár 60-80 km/órás széllökések is előfordulhatnak.

A csúcshőmérséklet mindössze 12 és 18 fok között alakulhat kedden. Mint az Időkép írja, épp erre a napra esik  a fagyosszentek első napja (május 12-14., Pongrác, Szervác, Bonifác).

A front hatására szerdára virradóra erősen lehűlhet a levegő, északon egyes helyeken gyenge fagy is előfordulhat, és az Időkép szerint a jelenlegi előrejelzések szerint csütörtök virradóra egy, akár nagyobb területet is érintő csapadékkal újabb hidegfront érkezhet.