Németországban újra nőhet az új fertőzöttek száma

külföld
2020 május 10., 11:11

Németországban ismét nőni kezdett a koronavírussal fertőzöttek száma, napokkal azután, hogy az országban feloldottak egyes korlátozásokat, írja a BBC

A Robert Koch Intézet (RKI) friss adatai szerint a vírus németországi reprodukciós rátája ismét 1 fölé nőtt. Ez a szám mutatja, hogy egy fertőzött hány további embernek adja tovább a betegséget. 

Münchenben mintegy háromezer ember tüntetett szombaton a korlátozások feloldását követelve
photo_camera Münchenben mintegy háromezer ember tüntetett szombaton a korlátozások feloldását követelve Fotó: Felix Hörhager/dpa Picture-Alliance via AFP

Közben szombaton országszerte több városban ezrek tüntettek a korlátozások teljes feloldásáért. Angela Merkel kancellár szerdán jelentette be, hogy országszerte fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon: újra megnyílhatnak a boltok, újraindulnak egyes iskolák, illetve a jövő hétvégén már sportesemények is visszatérhetnek (bár ennek első akadályait máris látni). 

Németországban a hetedik legnagyobb a regisztrált fertőzöttek száma a világon, de az országban nagyon sok tesztet végeztek, így feltehetően jóval több tünetmentes fertőzöttet találtak meg, mint más országokban. 

Az RKI szombati jelentése szerint a reprodukciós ráta 1,1 lehet most az országban, és a közegészségügyi intézet szerint ugyan bőven vannak bizonytalansági faktorok, de a következő napokban alapos odafigyelésre lesz szükség. 

A járvány elleni németországi védekezést sok szakértő dicsérte, ugyanakkor az ország újranyitásának tervét voltak, akik túl gyorsnak találták.