„Olaszország elmehet nyaralni” - ígéri a miniszterelnök

külföld
2020 május 10., 17:46

Olaszországban negyedére esett vissza a Covid-19 fertőzés miatt intenzív osztályon kezeltek száma a tetőzés időszakához képest, valamint folyamatosan csökken a halottak napi száma a polgári védelmi hatóság vasárnap esti adatai szerint. Giuseppe Conte kormányfő kijelentette, az olaszok készülhetnek a nyaralásra.

A Corriere della Sera napilapnak adott interjúban arról biztosította az olaszokat, hogy a nyári forróságban nem kell szabadságukat a balkonokon tölteni, az ország szépsége nem marad karanténban.

„Olaszország elmehet nyaralni a tengerre, a hegyekbe, élvezhetjük városainkat.”

Ötlet a társadalmi távolságtartásra az egyik apuliai strandon
photo_camera Ötlet a társadalmi távolságtartásra az egyik apuliai strandon Fotó: HANDOUT/AFP

Megjegyezte azonban, hogy nyaralás közben új szabályokat kell követni az óvatosság jegyében, és hozzátette: remélhetőleg sokan választják majd a belföldi nyaralást. Az idegenforgalmi ágazat adatai szerint ugyanis csak márciusban 81 millió turistát veszítettek.

Liguria tartomány bejelentette, hogy május 18-tól megnyitja a strandokat. A kormány hétfőn egyeztet a tartományokkal a kereskedelem, a vendéglátás, a strandok országos szintű beindításáról. Tervben szerepel a július 31-ig érvényes veszélyhelyzet további hat hónappal való meghosszabbítása is. 

„A vírus távozóban”

„A számok rohamosan csökkennek, az intenzív osztályok kiürülnek, a vírus távozóban van, gyors tempóban, mi pedig szívesen tessékeljük az ajtóhoz” - nyilatkozott Guido Silvestri olasz virológus. Más olasz szakértők szerint nem a vírus távozik, hanem az adatok az óvintézkedések eredményességét bizonyítják.

Megjegyezték, hogy az első hetekhez képest az olasz egészségügy is gyorsabban reagál, vagyis a betegek már nem érik el a súlyos, intenzív kezelést igénylő állapotot, helyette otthoni karanténban képesek őket ellátni. 

Az újranyitásért tüntető boltosok a velencei Szent Márk téren
photo_camera Az újranyitásért tüntető boltosok a velencei Szent Márk téren Fotó: MARCO SABADIN/AFP

Az elmúlt 24 órában 165-en hunytak el koronavírus következtében, egy nappal korábban 194-en. Ezzel a járvány áldozatainak száma elérte a 30 560-t, de a halottak száma az utóbbi két napban kétszáz alatt maradt, és csökkenő tendenciát mutat. Egészségügyi szakértők úgy látják, a halottak napi száma végre elkezdett apadni, ez az adat csökkent a leglassabban a járványgörbe lefelé ívelésének időszakában. 

A kórházban kezeltek száma meghaladja a 13 ezret, de intenzív osztályon már csak 1027 beteg van, egy hónapja napról napra csökken a számuk, és a mostani adat a tetőzés idején intenzíven kezeltek egynegyedének felel meg. (Corriere della Sera, MTI)