Egy ukrán rendőrtiszt kikérte egy város zsidóinak listáját névvel, lakcímmel és telefonszámmal együtt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy magas rangú ukrán rendőrtiszt levelet írt egy város zsidó közösség vezetőjének, hogy adja ki a városban élő zsidó emberek listáját lakcímmel és telefonszámmal együtt. A zsidó közösség szerint ez durván antiszemita lépés, írja Jerusalem Post.

Egy rendőrtiszt levele így szól:

„Kérjük, adja meg a következő információkat a Kolomjia ortodox zsidó vallási közösségéről, megnevezve: a szervezet alapszabályát; a zsidó vallási közösség tagjainak listáját, az adatok feltüntetésével, mobiltelefonnal és lakóhellyel” - tette közzé az Ukrán Zsidó Bizottság vezetője, Eduard Dolinsky a Twitteren vasárnap.

A febuár 18-án kelt levélben a rendőr, aki bűnözéssel foglalkozó osztályon dolgozik, nem indokolta meg, hogy miért kéri ki a listát. Dolinsky szerint ez nyílt antiszemitizmus és szerinte különösen ijesztő az, hogy egy olyan szervtől kapták a levelet, akik bűnüldözéssel foglalkoznak.

A kolomjiai zsidó közösség vezetője megtagadta az információk kiadását, amire csak akkor lesznek hajlandók, ha erről bírósági végzés születik.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér