Egy ukrán rendőrtiszt kikérte egy város zsidóinak listáját névvel, lakcímmel és telefonszámmal együtt

Egy magas rangú ukrán rendőrtiszt levelet írt egy város zsidó közösség vezetőjének, hogy adja ki a városban élő zsidó emberek listáját lakcímmel és telefonszámmal együtt. A zsidó közösség szerint ez durván antiszemita lépés, írja Jerusalem Post.

Egy rendőrtiszt levele így szól:

„Kérjük, adja meg a következő információkat a Kolomjia ortodox zsidó vallási közösségéről, megnevezve: a szervezet alapszabályát; a zsidó vallási közösség tagjainak listáját, az adatok feltüntetésével, mobiltelefonnal és lakóhellyel” - tette közzé az Ukrán Zsidó Bizottság vezetője, Eduard Dolinsky a Twitteren vasárnap.

A febuár 18-án kelt levélben a rendőr, aki bűnözéssel foglalkozó osztályon dolgozik, nem indokolta meg, hogy miért kéri ki a listát. Dolinsky szerint ez nyílt antiszemitizmus és szerinte különösen ijesztő az, hogy egy olyan szervtől kapták a levelet, akik bűnüldözéssel foglalkoznak.

A kolomjiai zsidó közösség vezetője megtagadta az információk kiadását, amire csak akkor lesznek hajlandók, ha erről bírósági végzés születik.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.