Hiába kéri Párizs polgármestere, a francia kormány nem nyitja meg a város közparkjait

külföld
2020 május 12., 13:55

Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere azt kérte kedden a francia kormánytól,

nyissa meg a parkokat és a zöld területeket a fővárosban a sűrűn lakott városban,

hogy az embereknek otthonukból legyen hová a szabadba mennie. Hidalgo szerint ehhez fontos lenne az is, ha a kormány nem csak a tömegközlekedésen, hanem az utcán is kötelezővé tenné a maszk viselését az embereknek.

A francia kormány elutasította a polgármester kérését.

Oliver Véran egészségügyi miniszter szerint a kormány tartani szeretné magát ahhoz, hogy a járvány szempontjából a legveszélyeztetettebb helyeknek számító vörös zónákban - mint például Párizs is -, továbbra is legyenek zárva a parkok,

„mert a napsütéses időben az emberek csoportosulnak, és nem tartják be azt a szabályt, miszerint tíz főnél többen nem gyülekezhetnek."

A szabadtéri közösségi helyek egyébként a kevésbé veszélyeztetett „zöld övezetben” is zárva vannak, de ott a polgármesterek kérhetnek külön engedélyt a prefektusoktól a tengerpartok és a parkok megnyitására.

A városvezető és a kormány közötti szóváltás előzménye, hogy hétfőn, az általános karantén feloldását követő első este több tucat fiatal gyűlt össze az egyik népszerű piknikező találkozóhelyen, a belvárosi Szent Márton-csatorna partján. Miután a beszélgető és piknikező emberek nem tartották be a társadalmi távolságtartást, a rendőrség szétoszlatta az embereket és elküldött mindenkit a helyszínről, kedden pedig a kormány kérésére a prefektúra betiltotta az alkoholfogyasztást a párizsi rakpartokon. (MTI)