Hiába kéri Párizs polgármestere, a francia kormány nem nyitja meg a város közparkjait

Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere azt kérte kedden a francia kormánytól,

nyissa meg a parkokat és a zöld területeket a fővárosban a sűrűn lakott városban,

hogy az embereknek otthonukból legyen hová a szabadba mennie. Hidalgo szerint ehhez fontos lenne az is, ha a kormány nem csak a tömegközlekedésen, hanem az utcán is kötelezővé tenné a maszk viselését az embereknek.

A francia kormány elutasította a polgármester kérését.

Oliver Véran egészségügyi miniszter szerint a kormány tartani szeretné magát ahhoz, hogy a járvány szempontjából a legveszélyeztetettebb helyeknek számító vörös zónákban - mint például Párizs is -, továbbra is legyenek zárva a parkok,

„mert a napsütéses időben az emberek csoportosulnak, és nem tartják be azt a szabályt, miszerint tíz főnél többen nem gyülekezhetnek."

A szabadtéri közösségi helyek egyébként a kevésbé veszélyeztetett „zöld övezetben” is zárva vannak, de ott a polgármesterek kérhetnek külön engedélyt a prefektusoktól a tengerpartok és a parkok megnyitására.

A városvezető és a kormány közötti szóváltás előzménye, hogy hétfőn, az általános karantén feloldását követő első este több tucat fiatal gyűlt össze az egyik népszerű piknikező találkozóhelyen, a belvárosi Szent Márton-csatorna partján. Miután a beszélgető és piknikező emberek nem tartották be a társadalmi távolságtartást, a rendőrség szétoszlatta az embereket és elküldött mindenkit a helyszínről, kedden pedig a kormány kérésére a prefektúra betiltotta az alkoholfogyasztást a párizsi rakpartokon. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó