Merkely: A magyar lakosság fegyelmezettségének köszönhető, hogy nem az történt, mint Olaszországban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Megnéztük az adatokat és március utolsó hete, illetve április első hete volt a legveszélyesebb időszak, mikor eldőlt, hogy mi lesz, szépen lecsendesedik a járvány, vagy egy olyan irányt vesz, mint amit Olaszországban láttunk, mondta a Semmelweis Egyetem rektora az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Merkely Béla szerint 

"a magyar lakosság fegyelmezett viselkedésének köszönhető, hogy annyira lecsökkent a kontaktusok száma, hogy a vírus reprodukciós rátája leesett és a járvány gyakorlatilag megszűnt. De a járványveszély nem!"

A közeljövőben úgy kell újraindítani az életet, hogy ne felejtsük el, hogy "hol voltunk," mondta. Példaként említette, hogy a tömegrendezvények, kontaktusok számában "legyünk visszafogottak," illetve a maszkot se hagyjuk el. Arra a kérdésre, hogy lehet-e, hogy Budapesten kívül lényegileg nem volt járvány, kijelentette: 

"nyilvánvaló, hogy egy világvárosban, ahol a turisztika is fontos, és ahol sok ember él együtt magasabb, ott érthetően több lesz a fertőzött. Ez a világon mindenhol így van."

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!