Merkely: A magyar lakosság fegyelmezettségének köszönhető, hogy nem az történt, mint Olaszországban

Megnéztük az adatokat és március utolsó hete, illetve április első hete volt a legveszélyesebb időszak, mikor eldőlt, hogy mi lesz, szépen lecsendesedik a járvány, vagy egy olyan irányt vesz, mint amit Olaszországban láttunk, mondta a Semmelweis Egyetem rektora az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Merkely Béla szerint 

"a magyar lakosság fegyelmezett viselkedésének köszönhető, hogy annyira lecsökkent a kontaktusok száma, hogy a vírus reprodukciós rátája leesett és a járvány gyakorlatilag megszűnt. De a járványveszély nem!"

A közeljövőben úgy kell újraindítani az életet, hogy ne felejtsük el, hogy "hol voltunk," mondta. Példaként említette, hogy a tömegrendezvények, kontaktusok számában "legyünk visszafogottak," illetve a maszkot se hagyjuk el. Arra a kérdésre, hogy lehet-e, hogy Budapesten kívül lényegileg nem volt járvány, kijelentette: 

"nyilvánvaló, hogy egy világvárosban, ahol a turisztika is fontos, és ahol sok ember él együtt magasabb, ott érthetően több lesz a fertőzött. Ez a világon mindenhol így van."

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.