Merkely: A magyar lakosság fegyelmezettségének köszönhető, hogy nem az történt, mint Olaszországban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Megnéztük az adatokat és március utolsó hete, illetve április első hete volt a legveszélyesebb időszak, mikor eldőlt, hogy mi lesz, szépen lecsendesedik a járvány, vagy egy olyan irányt vesz, mint amit Olaszországban láttunk, mondta a Semmelweis Egyetem rektora az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Merkely Béla szerint 

"a magyar lakosság fegyelmezett viselkedésének köszönhető, hogy annyira lecsökkent a kontaktusok száma, hogy a vírus reprodukciós rátája leesett és a járvány gyakorlatilag megszűnt. De a járványveszély nem!"

A közeljövőben úgy kell újraindítani az életet, hogy ne felejtsük el, hogy "hol voltunk," mondta. Példaként említette, hogy a tömegrendezvények, kontaktusok számában "legyünk visszafogottak," illetve a maszkot se hagyjuk el. Arra a kérdésre, hogy lehet-e, hogy Budapesten kívül lényegileg nem volt járvány, kijelentette: 

"nyilvánvaló, hogy egy világvárosban, ahol a turisztika is fontos, és ahol sok ember él együtt magasabb, ott érthetően több lesz a fertőzött. Ez a világon mindenhol így van."

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér