Nem kerülhet a parlament elé a törvényjavaslat, ami különadót vetett volna ki a NER-oligarchák vagyonára

politika
2020 május 12., 06:21

Kedden tárgyalta a parlament gazdasági bizottsága azt az ellenzéki törvényjavaslatot, melynek lényege, hogy azok járuljanak hozzá nagyobb összegekkel a válság kezeléséhez, akik a legtöbb pénzt nyerték el az államtól az elmúlt években, és ne az önkormányzatokat és más intézményeket sarcolja a kormány.

A Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők által benyújtott javaslat szerint azoknak kéne fizetniük, akik 2012 eleje és 2020 márciusa között többek között az államháztartás alrendszeréből, EU-forrásból, a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programból, valamint a 100%-os állami tulajdonban álló gazdasági társaság által létrehozott alapítványtól legalább ötmilliárd forintnyi árbevételt szereztek. A törvénytervezet részleteiről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban

A javaslatról viszont szavazni sem fog a parlament, mivel az elbukott már a gazdasági bizottsági ülésén, ahol a fideszes többség nem támogatta a tárgysorozatba vételét. 

A bizottság fideszes elnöke, Bánki Erik még a szavazás előtt elmondta, hogy a javaslat szerintük súlyosan sérti az alaptörvényt, hiszen visszamenőlegesen vetne ki adókat, ráadásul teljesen érthetetlen módon jelöli ki azt az adózói kört, akiket érintene a törvénykezés. 

Szél Bernadett ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte ugyanakkor a magyar nép igazságérzetét nem véletlenül bántja, hogy Mészáros Lőrinc és társai milyen mértékben gazdagodtak az elmúlt években, és visszakérdezett, hogyha a kormánypárti képviselők nem támogatják ezt a javaslatot, akkor milyen eszközökkel kívánják Mészárost és oligarchatársait bevonni a közteherviselésbe.

Bánki erre elmondta, hogy abban minden magyar adózó részt vesz, aki adót fizet, majd dicsérte a 2010 utáni magyar adópolitikát, ami igazságos és eredményes is. 

Hadházy Ákos felszólalásában kitért arra, hogy a javaslatot jogászok írták, ezért nem gondolják, hogy alaptörvényellenes lehetne, és elmondta azt is, hogy egy átlagos magyar embernek 200 ezer évig kéne dolgoznia ahhoz, hogy akkora vagyonra tegyen szert, mint amit Mészáros összeszedett. 

Szél kitért még arra, hogy a befolyó összeget nem lehetne bármire költeni, csak a járvány okozta válság kárainak enyhítésére, például az állásukat vesztők támogatására, illetve az egészségügyi dolgozók megsegítésére. A képviselő elmondása szerint épp egy szociális válság bontakozik ki a szemünk előtt, és olyan szinten szakadt ketté az ország, hogy az nem tartható fenn tovább. Szél szerint arra a kérdésre, hogy hogyan fognak Mészárosék részt venni a közteherviselésben, az nem válasz, hogy a személyi jövedelemadó révén.