„Személyre szabottan fertőtleníthető mosdótál” volt a kuka, amiben a Korányi betege fürödni volt kénytelen, állítja az ÁEEK

Egészségügy
2020 május 12., 09:50

Nem akármilyen közleményben reagált az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a 444 leleplező cikkére. Amiben nyilatkozatok, fotók, videók és több forrásból megerősített információk alapján írtuk meg hétfőn, hogy a Korányi kórházban a koronavírustesztjük eredményére váró betegek izolációs szobájában nincsen sem rendes wc, sem fürdési lehetőség, csak egy hideg vizes fali mosdó, ezért volt olyan beteg, aki kénytelen volt a kukába beleállva fürödni 4 napon keresztül.

Mi egy konkrét  esetet mutattunk be részletesen, de ettől független forrásból tudjuk, hogy a betegek hetek óta ilyen körülmények között kénytelenek tartózkodni a lepukkant állapotú  intézményben, a teszteredményeikre várva.

Az Állami Egészségügyi Központ közleménye határozott állítással kezdődik:

“Nem igaz az az állítás, hogy szemétkukában, hideg vízben kellene bárkinek is fürödnie a Korányi Kórházban.”

A következő mondatnál érdemes felfigyelni arra, hogy a “folyóvíz” szót használják, nem pedig a “meleg vizet”. Egy mondattal azután, hogy tagadták a hideg vízben fürdést:

“Amelyik szoba nem rendelkezik külön fürdőszobával ott is biztosított a folyóvíz, és a mosakodás lehetősége.”

És most jön a közlemény legfontosabb állítása:

“A betegek védelme érdekében a mosakodáshoz személyre szabottan fertőtleníthető mosdótálat is kapnak a folyóvizes fali mosdó mellé.”

Az ÁEEK tehát azt állítja, hogy a 444-nek nyilatkozó, a helyzetet jó pár fényképpel és videóval bemutató beteg valójában nem egy szemetesben, hanem egy mosdótálban fürdött napokig.

Az ÁEEK szerint ez egy mosdótál, nem pedig kuka:

A lapunknak nyilatkozó beteget, mint az a hétfői cikkben is olvasható, az előző pénteken, vagyis május 8-án utalták be a Korányiba. Ő a szoba elfoglalása után szinte azonnal, 13 óra 51 perckor publikált egy Facebook-posztot, ami egy fotó volt a szoba egyik sarkáról. A sarokban egy kórházi ágy vége, egy kis mobil wc és a "személyre szabottan fertőtleníthető mosdótál" látható. Amibe - hogy, hogy nem - a kórházi személyzet pont úgy húzta bele a műanyag szemetzsákot, mintha az egy kuka lenne.

A hétfői cikkünkbe is beágyazott egyik videón a beteg az ablaktól indulva megmutatja az egész szobát a berendezésével együtt. Ezen is kátszik, hogy más olyan tárgy nincs a szobában, ami mosdásra bármilyen formában alkalmas lenne.

link Forrás

Emiatt nem lehetséges félreértés, az ÁEEK egészen biztosan ezt a tárgyat, benne a szemeteszsákkal, nevezte mosdótálnak.

Ez eszerint egy olyan mosdótál, aminek fedele is van, mint egy kukának, elsőként a mosdótálak közül. A mosdótálfedél jól látszik a fenti videón is, illetve például ezen a fotón:

A közleménynek még két érdemi állítása van az erre következő két mondatban:

"A tisztálkodásban, ha a beteg állapota ezt megkívánja, akkor természetesen a beosztott nővérek megfelelő védőfelszerelésben segítenek. Minden szoba külön mobil WC-vel lett ellátva, megfelelő tisztítószerekkel, s a szobákat naponta takarítják."

Az biztos, hogy a mi betegünknek nem segítettek, igaz nem is állított olyant, hogy kért volna ilyet. Az ő szobáját pedig május 8., péntek és május 11. hérfőn reggel között se nem takarították ki, se nem vitték ki a szemetet, amit ő fényképekkel is igazolt.