Működött a vérplazma-terápia, levették a lélegeztetőgépről a koronavírusos beteget

Egészségügy
2020 május 13., 06:59

Levették a lélegeztetőgépről a Semmelweis Egyetemen azt a 75 éves férfit, akit április 15-e óta kezelnek a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján súlyos koronavírus-fertőzésse - erről a Semmelweis Egyetem küldött közleményt.

A beteg április közepén jelentkezett a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályán, ahol súlyos COVID-19 betegséget diagnosztizáltak nála. A több krónikus betegségben is szenvedő férfit állapota miatt másnap lélegeztetőgépre kellett helyezni. Állapotának súlyossága miatt, hozzátartozói beleegyezést követően döntöttek esetében az új vérplazma-terápia alkalmazása mellett. A szérumot április 27-én kapta meg, a beadást követő napokban hamarosan javultak a laboreredményei, klinikai és lélegeztetési paraméterei, így megkezdhették a fokozatos ébresztését, amelyet követően május 11-én vették le véglegesen a gépről.

A vérplazma-terápia lényege, hogy a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére. A szérumot a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője, dr. Lacza Zsombor vezette kutatócsoport fejlesztette ki a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt.