Fészekből elrabolt héjafiókákat szabadított ki a rendőrség

természet
2020 május 14., 04:47
A kicsiken szinte még ott volt a tojás héja
photo_camera A kicsiken szinte még ott volt a tojás héja Fotó: police.hu

A rendőrség Környezeti Bűnözés Elleni Alosztályának nyomozói május 9-én összehangolt akciót szerveztek Tahitótfalu határába, miután értesültek arról, hogy egy közeli bükkfán fészkelő héja két fiókáját ismeretlen solymászok megpróbálják ellopni. A helyszínen tetten értek három férfit és egy nőt, akik kiemelték a védett madarakat a fészekből.

A nyomozók az héjatolvajok otthonaiban kutatásokat tartottak, ahol további két héjafiókát, „egy kifejlett héját”, és egy engedély nélkül tartott lőfegyvert is lefoglaltak. 

photo_camera Fotó: police.hu

A KR NNI Környezeti Bűnözés Elleni Alosztály munkatársai természetkárosítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki mind a négy solymászt, akik valamennyien beismerő vallomást tettek.

photo_camera Fotó: police.hu

A Tahitótfalu határában lefoglalt fiókákat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei visszahelyezték fészkükbe, a többi madarat pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére szállították, ahol folyamatos állatorvosi felügyelet alatt állnak. A lőfegyvert szakértő bevonásával vizsgálják. (police.hu)