Burundi kormánya kiutasította a WHO helyi képviseletének vezetőjét és munkatársait

2020 május 14., csütörtök 10:06

Kiutasította az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) helyi képviselete vezetőjét, és három munkatársát a burundi kormány,

miután aggodalmukat fejezték ki, hogy a kormány a koronavírus-járvány ellenére engedi elnökválasztási kampányrendezvények megtartását. 

- írja az MTI.

A burundi külügyminisztérium május 12-én kelt levelében péntekig adott időt Walter Kazadi Mulombónak és a három szakértőnek, hogy elhagyják az országot. A kormány nem indokolta döntését. WHO pedig egyelőre nem reagált a lépésre.

A külügyi tárca egy hónappal korábban is indított már kiutasítási eljárást a négy szakértő ellen. Ezt diplomáciai források szerint a burundi elnök és a WHO főigazgatójának megbeszélését követően leállították.

A burundi elnökválasztást május 20-án rendezik meg, hogy megválasszák Pierre Nkurunziza államfő utódját. Nkurunziza korábban többször utasította ki nemzetközi szervezetek képviselőit országából. 2018-ban az ENSZ jogsértések ügyében vizsgálódó munkatársait szólította fel távozásra, miután a világszervezet csoportos nemi erőszakkal, kínzással és gyilkossággal vádolta meg a burundi biztonsági erőket és kormánypárti milíciákat.

A közép-afrikai országban eddig 27 fertőzöttje és egy halálos áldozata van a koronavírusnak. A burundi hatóságokat azzal vádolják, hogy elbagatellizálják a járványt, ugyanakkor arra hivatkozva korlátozzák a választási megfigyelők mozgásterét. Az ország óvintézkedésként lezárta határait, de nem léptetett életbe korlátozásokat a helyiek érintkezésére nézve, és a higiéniai előírásokon sem szigorított.

Az előző, 2015-ös elnökválasztás véres erőszakba fulladt, miután Pierre Nkurunziza harmadszor is elnyerte az államfői tisztséget, holott bírálói szerint nem is indulhatott volna. A jelenlegi elnökválasztáson már nem jelöltette magát, ennek ellenére megfigyelők újabb zavargásoktól tartanak.