Több mint kétszázmillióért ad tanácsokat Mr. Oroszország cége az Innovációs Minisztériumnak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Mintegy 212 millió forint értékben kötött tanácsadói szerződést az Innovációs és Technológiai MInisztérium a német Mangold Consulting nevű céggel, derül ki a közzétett szerződéslistából. A vállalkozás annak a Klaus Mangoldnak a cége, akit a német sajtóban előszeretettel neveznek Mr. Oroszországnak. A magyar kormánnyal a paksi bővítés miatt került kapcsolatba, a beruházás megtérülési tanulmányát az általa társelnökölt Rotschild bankház készítette. Most négy szerződést kötöttek cégével az végéig:

  • Technológiai transzfer Magyarországra - 44 millió forint,
  • Digitalizáció és AI - 55 millió forint,
  • Együttműködés a német kutatóintézetekkel - 55 millió forint,
  • Tanácsadás az autóipar magyarországi helyzetével kapcsolatban - 55 millió forint.

Emlékezetes: komoly botrány volt akkor, mikor kiderült, hogy Günther Oettinger korábbi energetikáért, jelenleg digitalizációért felelős uniós biztos Mangold magángépén érkezett Budapestre, hogy Paks ügyben tárgyaljon. Akkor a kormány letagadta a tanácsadó foglalkoztatását. 

Paksra végül rábólintott Brüsszel, Günther Oettinger pedig az MTA kutatóhálózatát irányító Nemzeti Tudománypolitikai Tanács vezetője lett. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó