28 millió műtét halasztódhat vagy maradhat el világszerte a járvány miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Állapotromlást, rákbetegek esetén halált is okozhat, hogy a koronavírusjárvány miatt világszerte akár 28 millió műtétet is elhalasztottak vagy töröltek, írják 11 ország kutatói a British Journal of Surgery brit sebészeti szakperiodikában megjelent tanulmányukban.

A tanulmány szerint a halasztott vagy elmaradt műtétek miatt a betegek állapota súlyosan leromolhat. Aneel Bhangu, a Birminghami Egyetem sebészeti klinikájának oktató orvosa szerint rák esetén ez elhalálozáshoz is vezethet.

A tanulmányt 71 ország 359 kórházának tapasztalatai alapján állították össze annak apropóján, hogy Nagy-Britanniában márciustól 12 hétre felfüggesztették majdnem az összes műtétet. Az orvosok szerint az operációknak valószínűleg a háromnegyedét elhalasztják a világban. Noha a rákos betegek műtétjeit kisebb valószínűséggel halasztják el, ilyenből is lehet 3 millió, mert az anyagi forrásokat át kell irányítani a koronavírus ellen védekezésre, írták tanulmányukban a kutatók.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér