Egy amerikai gyülekezet beperelte a Zoomot

külföld
2020 május 15., 08:08

Keresetet nyújtott be egy helyi bíróságon egy San Franciscó-i gyülekezett a Zoom ellen, mert a cég videokonferenciaszoftverét használó online bibliaórájukat pedofil tartalmakkal árasztotta el valaki.

A kereset szerint egy "hacker" vette át az irányítást a csetszobában, "beteg és felkavaró videókkal" árasztva el a bibiliaórára várók képernyőjét.

A Zoom közleményében egyrészt sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, illetve jelezte, hogy amint értesültek a történtekről, azonosították a támadó, blokkolták hozzáférését a platformhoz, és feljelentették az illetékes hatóságoknál.

Ugyanakkor azt is közölték, hogy a felhasználóknak óvatosabban kéne megosztaniuk a hozzáférési kódokat a videokonferenciákhoz, azokat nem kéne széles körben terjeszteni. A Zoom videokonferenciáihoz akár csak egy megosztott linkre kattintva is csatlakozni lehetett, ez a járvány első heteiben, amikor milliók kezdték használni, okozott némi zavarokat. A jelenség, hogy vadidegenek tudtak belépni mások beszélgetéseibe, Zoombomázásnak keresztelték el.

A Saint Paulus lutheránus gyülekezet, San Francisco egyik legrégibb gyülekezete keresetében pont egy ilyen esetet ír le. Május 6-i bibliaórájukat árasztotta el gusztustalan tartalmakkal "egy ismert elkövető, akit már többször jelentettek fel a hatóságoknál". A támadó nyolc, jellemzően nyugdíjas résztvevő számítógépén vette át az irányítást és játszott nekik pornográf tartalmakat. (Via BBC)