Négyből egy amerikai dolgozó segélyen él éppen

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Négy amerikai dolgozóból egy, összesen több mint 36 millió ember szorul éppen munkanélküli segélyre az Egyesült Államokban a koronavírus miatt elrendelt korlátozások okozta gazdasági összeomlás miatt. A munkaerőpiac a jelek szerint már túl van a legrosszabbon - a legkeményebb a járvány második és harmadik hete volt, amikor 6,8, illetve 6,6 milliónyian folyamodtak segélyért, de még a múlt heti 2,9 millió új segélykérelem is sokszorosan felülmúlja a korábbi 700 ezres rekordot.

"A nagy gazdasági világválság [az 1929-es] óta nem volt ilyen szomorú állapotban az amerikai munkaerőpiac" - nyilatkozta a BBC-nek Richard Flyn, az egyik nagy amerikai bank, a Charles Schwab nagy-britanniai ügyvezetője.

A helyzet tehát komor, de tovább komorította, hogy az amerikai jegybank elnöke a héten arra figyelmeztetett, hogy a korábbi reményekkel szemben valószínűleg mégsem lesz gyors a kilábalás a válságból. Már csak azért sem, mert csak áprilisban 20 millió munkahely szűnt meg, törölve azt a fellendülést, ami a 2008-09-es nagy pénzügyi válságot követte. Ezzel amúgy áprilisban 14,7 százalékra nőtt a munkanélküliség az Egyesült Államokban. Ez várhatóan csökkenni fog, ahogy egyre több amerikai tagállamban oldják fel a korlátozásokat.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!