A spanyol miniszterelnök szerint 300 ezren haltak volna meg korlátozások nélkül

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Az elmúlt 24 órában 102-en haltak meg Spanyolországban koronavírus-fertőzés miatt, ami a legalacsonyabb szám március közepe óta. A regisztrált halálesetek száma így összesen 27 563, míg a fertőzötteké 230 698. 

Pedro Sánchez miniszterelnök szombaton azt mondta, még egyszer utoljára, júliusig meghosszabbítaná a járványügyi vészhelyzetet, erről már tárgyal a parlamenti pártokkal. Szerinte, ha hagyták volna, hogy a vírus szabadon terjedjen az országban, 30 millióan fertőződtek volna még, és 300 ezren estek volna a járvány áldozatául. A szerológiai adatok szerint  eddig a népesség öt százaléka kapta el a fertőzést, a halálozási arány pedig egy százalékos, írja az El País. 

Spanyol orvosokFotó: Oscar Gonzalez/NurPhoto via AFP

A spanyol kormány április végén jelentette be, hogy négy fázisban oldják fel a korlátozásokat. A tartományok eltérő ütemben haladnak végig ezeken a fázisokon attól függően, hogy mennyire ítélik veszélyesnek a járványhelyzetet. A Kanári-szigetek három szigete, La Gomera, El Hierro és La Graciosa, valamint a Baleár-szigeteken Formentera már a második szakaszba léphet, vagyis például az éttermek már zárt térben is fogadhatnak vendégeket, írja az MTI. 

Ehhez képest a járvány által leginkább sújtott Madrid tartomány még az 1-es fázisba sem léphetett be.