Három idős halottja és 36 új fertőzöttje volt az elmúlt 24 órában a járványnak

POLITIKA
2020 május 17., 05:38

3509-re nőtt vasárnap hajnalra a koronavírussal igazoltan megfertőződöttek száma Magyarországon, vagyis az elmúlt 24 órában 36 új esetet regisztráltak a hatóságok. 

Az Operatív Törzs vasárnap hajnali tájékoztatása szerint az elmúlt napon három idős, krónikus beteg vesztette életét covid-19 betegségben.

A törzs tájékoztatása szerint jelenleg 562 beteget ápolnak kórházban, közülük 47-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

Egy hét után először nőtt az aktív esetek száma, 1654-ről 1662-re. A központi régióban május 4-e óta minden nap csökkent az aktív esetek száma, most nőtt.

A 36 új fertőzött földrajzi eloszlása: Budapest 17, Komárom-Esztergom 11, Pest megye 6, Fejér és Zala 1-1.

A járványhelyzet alakulására tekintettel a kormány szombaton a budapesti korlátozások enyhítéséről döntött, az új szabályok, melyekről Gulyás Gergely tartott szombat késő délután tájékoztatót, vasárnap éjféltől lépnek életbe. Ezek szerint már nem az otthonmaradás lesz a legfőbb védekezés, hanem a közösségi távolságtartás. Magyarán: már szabadabban lehet mozogni a városban, de a nem egy háztartásban élőknek legalább másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymástól.

A hivatalos előírások szerint tömegközlekedési eszközökön és zárt közösségi terekben kötelező lesz a maszkviselés, de tekintettel a város adottságaira, ahol a járdákon elég nehéz megtartani egymástól a másfél méteres távolságot, ha rám hallgatnak, inkább mindenhol viselnek maszkot. Ugyan jön a nyár, és a párás meleg, illetve a napsütés kevésbé kedvező környezet a vírusnak - a napfény UV-sugárzása roncsolja a vírust, a párás levegőben pedig nem tudnak olyan messzire repülni az aeroszolizálódott cseppeken a vírusok -, ez legfeljebb csak lassítja, nem pedig meggátolja a vírus terjedését. És ugyan napról napra kevesebb új fertőzést regisztrálnak, a hivatalos tájékoztatásból az nem derül ki, hogy az új fertőzöttek milyen körülmények között fertőződtek meg, ezért nem árt továbbra is óvatosnak lenni.

Például továbbra is - és amúgy általában is, mert minden más, kórokozók okozta betegséggel szemben hatékony védekezési forma - mossanak rendszeresen alaposan kezet!

link Forrás