Hátat fordítottak a miniszterelnöknek egy brüsszeli kórház dolgozói

külföld
2020 május 17., 11:54

A brüsszeli Szent Péter Kórház a járvány elleni küzdelem egyik legfontosabb helyszíne volt, itt ápolták Belgium első fertőzöttjét és sokáig minden igazolt beteget ide szállítottak. Természetes választásnak tűnt, hogy  Sophie Wilmès miniszterelnök első kórházlátogatásán ide érkezzen, de arra aligha számított, hogy a frontvonalban dolgozók így fogadják:

az orvosok és ápolók díszsorfalat álltak a miniszterelnök konvojának, majd amikor elhaladt mellettük, szépen sorban hátat fordítottak neki.

link Forrás

A szakszervezetek szerint a néma demonstráció a kormányzati válságkezelés hibáira akarta felhívni a figyelmet, illetve különösen az egészségügy alulfinanszírozására, az alacsony fizetésekre, a rengeteg túlórára és a munkaerőhiányra.

A kórházigazgató nem ítélte el a történteket, de hangsúlyozta, hogy nagyra értékelik a miniszterelnök látogatását, és hozzátette: a munkatársai sok mindenen mentek keresztül. A kormány közleménye szerint a céljuk nyilvánvalóan a válság lehető legjobb kezelése, amihez viszont néha nehéz döntéseket kell hozni.

Belgiumban átlépte a 9 ezret a koronavírusban elhunytak száma, ezzel népességarányosan náluk szedte a legtöbb áldozatot a betegség. Az is igaz ugyanakkor, hogy más országokkal ellentétben nagyjából mindent beleszámolnak a statisztikába, a kórházakat, az idősotthonokat és a nem igazolt, de koronagyanús eseteket is. (Brussels Times)