Kínában elkezdtek élelmiszereket felhalmozni a járvány második hullámára készülve

külföld
2020 május 17., 13:19

Kína élelmiszeripari készletek felhalmozására szólította fel a nagykereskedelmi és élelmiszeripari vállalatokat a koronavírus-járvány egy esetleges második hullámára és a nemzetközi beszerzési csatornák fennakadásaira való felkészülésként - értesült a Reuters pekingi kereskedelmi minisztériumi forrásoktól. 

A minisztérium állami és magán gabonakereskedő vállalatokat és élelmiszeripari vállalatokat egyaránt szójabab és szójaolaj készleteik felhalmozására szólította fel. „Fennáll a lehetősége a beszállító csatornák leállásának például a behajózó kikötők lezárása miatt újabb fertőzések esetén” - indokolta a minisztériummal a múlt héten folytatott egyeztetéseket az egyik kínai élelmiszeripari vállalat kereskedője a Reutersnek. „Készleteink növelésére és a szokásosnál magasabb szinten tartására kértek fel bennünket. Nem állnak jól a dolgok például Brazíliában.”

Brazília Kína legnagyobb szójabab beszállítója. „Az egyik legnagyobb aggodalmunk az, milyen hatással lehet a járvány Dél-Amerikában a kínai nyersanyagszállításokra” - mutatott rá egy másik forrás. Márciusban több tényező, a nagy esőzések és a járványügyi korlátozások miatt fellépő munkaerőhiány együttes hatására visszaestek Brazília szójabab szállításai, a kínai készletek pedig rekordalacsonyra csökkentek. 

Tömeges tesztelés Vuhanban május 15-én, miután új eseteket regisztráltak a Hupej tartományban
photo_camera Tömeges tesztelés Vuhanban május 15-én, miután új eseteket regisztráltak a Hupej tartományban Fotó: STR/AFP

A pekingi kereskedelmi minisztérium nem válaszolt a Reuters hírügynökségnek az élelmiszeripari alapanyagok készletezése ügyében feltett kérdéseire. 

Kevés beteg, sok aggodalom

Szintén mai hír, hogy enyhítettek a maszkviselés szabályain a kínai hatóságok, miközben az észak-kínai Csilin városát lezárták új belföldi fertőzöttek megjelenését követően. 

A kínai járványügyi központ egy vasárnapi sajtótájékoztatón közölte: a továbbiakban Kínában nem kötelező a maszk viselete kültéren - parkokban, az utcán és játszótereken -, amennyiben nem gyűlik össze egy helyen nagyobb tömeg. A megfelelő szellőztetéssel rendelkező beltéri helyszíneken - például irodákban, konferenciatermekben, építkezéseken és iskolákban - a közösségi távolságtartás szabályainak betartása mellett szintén nem kell ezentúl maszkot viselni.

Változatlanul kötelező azonban a védőmaszk használata azokon a helyeken, ahol sok ember gyűlik össze zárt légtérben, egyebek mellett a tömegközlekedési eszközökön, liftekben, illetve a kórházakban. Az enyhítés nem vonatkozik olyanokra, akiknek a fertőzésre jellemző tünetei - köhögés, láz - vannak.

Shandongi színházterem újranyitás előtt május 12-én
photo_camera Shandongi színházterem újranyitás előtt május 12-én Fotó: STR/AFP

Kína szárazföldi részén szombaton öt újabb pácienst diagnosztizáltak az új koronavírus okozta Covid-19 betegséggel, közülük ketten külföldön, hárman pedig az észak-kínai Csilin tartományban fertőződtek meg. Bár a betegségből eredő halálozást már több mint egy hónapja nem jelentettek az országból, az elmúlt időszakban regisztrált új esetek miatt szigorításokat vezettek be Csilinben.

Bár a több mint 1,4 milliárd lakosú országban a hivatalos adatok szerint jelenleg kevesebb, mint száz beteget kezelnek Covid-19-cel, a súlyos esetek száma pedig csupán tíz, Csung Nan-san, a légzőszervi megbetegedések vezető kínai szakértője a CNN-nek adott interjújában arra figyelmeztetett: Kína helyzete jelen pillanatban nem jobb, mint a külföldi országoké, mivel a kínai lakosság túlnyomó része nem immunis az új koronavírussal szemben. 

Az országban a hivatalos adatok szerint összesen 82 947 igazolt Covid 19-es beteget regisztráltak, közülük 4633-an hunytak el, és 78 227-en gyógyultak meg szombat éjfélig. (MTI)