Egyelőre rejtély, hogyan robbant ki újra a járvány Kínában

külföld
2020 május 11., 04:03
Rizsföldet ábrázoló rajz egy Csilin tartományban dolgozó orvos védőfelszerelésén. Sulan városa is ebben a tartományban van.
photo_camera Rizsföldet ábrázoló rajz egy Csilin tartományban dolgozó orvos védőfelszerelésén. Sulan városa is ebben a tartományban van. Fotó: Xu Chang/XINHUA via AFP

Egy nap alatt a legalacsonyabból a legmagasabb kockázati kategóriába soroltak át egy észak-kínai várost. Az orosz-kínai-észak-koreai hármas határ közelében fekvő Sulanban pár nap alatt 12 koronavírusos fertőzést regisztráltak. És azt ugyan sikerült kideríteni, hogy valamennyi egy 45 éves nőhöz köthető, arról sejtésük sincs, hogy maga a nő hol kaphatta el a vírust: nem járt külföldön, és nem találkozott külföldről hazatérővel, sem igazolt fertőzöttel. Márpedig ebből arra lehet következtetni, hogy a vírus még mindig közösségben terjed. Ennek megfelelő intézkedéseket is hoztak a városban, ahol ideiglenesen minden közösségi teret bezártak, és minden lakost felszólítottak, hogy a "szokatlan helyzeteket" leszámítva ne hagyják el otthonukat. A várost nem hagyhatja el senki, a tömegközlekedést is felfüggesztették.

Kínában az elmúlt hetekben az orosz határ mentén rendeltek el szigorúbb korlátozásokat, attól tartva, hogy immár az onnan visszahurcolt fertőzés jelent igazán veszélyt. Ugyanakkor a hétvégén a járvány eredeti epicentrumában, Vuhanban is regisztráltak öt új fertőzést.