Tízmilliárdokat vesztettek a járvány néhány hete alatt a brit szupergazdagok

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

29 milliárd fonttal csökkent az ezer leggazdagabb brit összesített vagyona tavalyhoz képest a Sunday Times éves összesítése szerint. A Times vasárnapi száma idén 32- alkalommal jelentette meg a Rich Listet, a brit szupergazdagok listáját. Összesítésük szerint a szupergazdagok legfelső kasztjának teljes vagyona idén 743 milliárd font (~288 ezermilliárd forint), vagyis 29 milliárd fonttal (11,5 ezermilliárd forinttal) kevesebb, mint tavaly.

II. Erzsébet királynő húszmillió fontot bukott, 350 millió fontos vagyonával már csak a 372. leggazdagabb brit.Fotó: HANDOUT/AFP

A Sunday Times elemzése szerint a csökkenés egyértelműen a koronavírusjárvány, illetve az azt kísérő korlátozások kiváltotta gazdasági válság következménye: ha a járvány nem töri meg a folyamatokat, akkor idén újra rekordot döntött volna a legfelső ezer vagyona. Mint írták, a válság közel két hónapja alatt a szupergazdagok 54 milliárd fontot, (~22 ezermilliárd forintot) buktak.

A legnagyobb veszteségeket a leggazdagabbak szenvedték el, a top 10 összesített vagyona március óta 15 milliárd fontot (hatezermilliárd forintot) vesztett, a fontmilliárdosok száma pedig néggyel csökkent.

A leggazdagabb britek ezres listáján a királynő, II. Erzsébet idén már csak a 372. heyen szerepel 350 millió fontos (139 milliárdos forintos) vagyonával. Ez húszmillió fonttal kevesebb, mint tavaly volt. A Rich List 2020 szerkesztői szerint a királynő vagyonának apadását elsősorban az okozta, hogy a koronavírus-járvány okozta piaci viharok a királyi ház befektetési portfolióját is megtépázták. (Via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!