Tízmilliárdokat vesztettek a járvány néhány hete alatt a brit szupergazdagok

29 milliárd fonttal csökkent az ezer leggazdagabb brit összesített vagyona tavalyhoz képest a Sunday Times éves összesítése szerint. A Times vasárnapi száma idén 32- alkalommal jelentette meg a Rich Listet, a brit szupergazdagok listáját. Összesítésük szerint a szupergazdagok legfelső kasztjának teljes vagyona idén 743 milliárd font (~288 ezermilliárd forint), vagyis 29 milliárd fonttal (11,5 ezermilliárd forinttal) kevesebb, mint tavaly.

II. Erzsébet királynő húszmillió fontot bukott, 350 millió fontos vagyonával már csak a 372. leggazdagabb brit.Fotó: HANDOUT/AFP

A Sunday Times elemzése szerint a csökkenés egyértelműen a koronavírusjárvány, illetve az azt kísérő korlátozások kiváltotta gazdasági válság következménye: ha a járvány nem töri meg a folyamatokat, akkor idén újra rekordot döntött volna a legfelső ezer vagyona. Mint írták, a válság közel két hónapja alatt a szupergazdagok 54 milliárd fontot, (~22 ezermilliárd forintot) buktak.

A legnagyobb veszteségeket a leggazdagabbak szenvedték el, a top 10 összesített vagyona március óta 15 milliárd fontot (hatezermilliárd forintot) vesztett, a fontmilliárdosok száma pedig néggyel csökkent.

A leggazdagabb britek ezres listáján a királynő, II. Erzsébet idén már csak a 372. heyen szerepel 350 millió fontos (139 milliárdos forintos) vagyonával. Ez húszmillió fonttal kevesebb, mint tavaly volt. A Rich List 2020 szerkesztői szerint a királynő vagyonának apadását elsősorban az okozta, hogy a koronavírus-járvány okozta piaci viharok a királyi ház befektetési portfolióját is megtépázták. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.