50-70 ezer koronavírusos beteg is rejtve maradhatott a brit egészségügy szeme elől

külföld
2020 május 18., 11:11

Egy brit professzor azt állítja, hogy 50-70 ezer koronavírussal fertőzött maradt rejtve a szemeik elől, mert az egészségügyi ellátórendszer nem bővítette a tünetek listáját, így sokan nem is tudhatták magukról, hogy potenciális fertőzöttek.

Tim Spector, egy londoni egyetem professzora, aki a COVID-19 tünetek applikációs nyomonkövetését vezeti azt állítja, hogy ők körülbelül 14 olyan tünetet találtak, ami nincs rajta a brit egészségügyi ellátórendszer (NHS) listáján. A tünetek között szerepelt például a szaglás és ízlelés elvesztése, az izomfájdalom és fáradtság.

A professzor szerint ők bírnak a legnagyobb mennyiségű adattal a tünetek illetően, ugyanis az Egyesült Királyságban mintegy 1,5 millió ember iratkozott fel rá.

Spector úgy látja, hogy nagy baj, ha a lakosok nem tudnak a tünetek teljes sprektumáról, mert így csak azok vonulnak karanténba, akiknek magas a lázuk vagy köhögnek, miközben enyhébb tünetekkel is megfertőzhetnek bárkit. 17 ország néhány héttel ezelőtt már bővítette a tünetek listáját, ezért a professzora arra sürgeti a brit egészségügyi ellátórendszert, hogy ők is tegyenek így. (CNN)