Családtagjaik öltek meg két tinédzser lányt Pakisztánban, mert egy videón egy fiatal férfi társaságában tűntek fel

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Családtagjaik öltek meg két tinédzser lányt Pakisztánban, mert egy olyan videót posztoltak, amin egy fiatal férfi társaságában tűntek fel.

Az egyik áldozat apja és fiútestvére lőtte le, majd temette el a 16 és a 18 éves lányt egy kis faluban Észak-Vazirisztánban, mert úgy érezték, hogy a videóval megsérült a családjuk becsülete.

A kevesebb, mint egy perc hosszúságú videót egy évvel ezelőtt vették fel, de csak az utóbbi pár hétben posztolták a közösségi médiára. A videón egy harmadik nő is szerepel, akit egyelőre még keresnek a hatóságok. Az apát és a fiút elkapták és előállították, de két további családtagot keresnek, akiknek közük lehet még a gyilkossághoz.

A becsület miatti gyilkosságok egyáltalán nem ritkák Vazirisztán törzsi területein, az itt élő egyes népcsoportoknak becsületkódexük is van arra nézve, hogy nők mit tehetnek és mit nem tehetnek. A törzsi területeken évente akár 1000 olyan nőt is megölnek, akikről úgy gondolják, hogy szégyent hoztak a családra. 

A becsület megsértése miatti gyilkosságokkal tavaly szeptember óta kiemelten foglalkozik a pakisztáni közvélemény. Akkor az kavarta fel a kedélyeket, hogy három embert bűnösnek találtak és életfogytiglanra ítéltek, mert megöltek három nőt, akik 2011-ben egy esküvőről készült videófelvételen tapsoltak és énekeltek. Az ilyen gyilkosságok ügyében indított eljárások korábban még az ítéletig sem jutottak el, mert a törvény szerint nem kaptak büntetést az elkövetők, ha az áldozatok családtagjai hajlandók voltak megbocsátani a gyilkosoknak. (Guardian

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér