Családtagjaik öltek meg két tinédzser lányt Pakisztánban, mert egy videón egy fiatal férfi társaságában tűntek fel

külföld
2020 május 18., 12:11

Családtagjaik öltek meg két tinédzser lányt Pakisztánban, mert egy olyan videót posztoltak, amin egy fiatal férfi társaságában tűntek fel.

Az egyik áldozat apja és fiútestvére lőtte le, majd temette el a 16 és a 18 éves lányt egy kis faluban Észak-Vazirisztánban, mert úgy érezték, hogy a videóval megsérült a családjuk becsülete.

A kevesebb, mint egy perc hosszúságú videót egy évvel ezelőtt vették fel, de csak az utóbbi pár hétben posztolták a közösségi médiára. A videón egy harmadik nő is szerepel, akit egyelőre még keresnek a hatóságok. Az apát és a fiút elkapták és előállították, de két további családtagot keresnek, akiknek közük lehet még a gyilkossághoz.

A becsület miatti gyilkosságok egyáltalán nem ritkák Vazirisztán törzsi területein, az itt élő egyes népcsoportoknak becsületkódexük is van arra nézve, hogy nők mit tehetnek és mit nem tehetnek. A törzsi területeken évente akár 1000 olyan nőt is megölnek, akikről úgy gondolják, hogy szégyent hoztak a családra. 

A becsület megsértése miatti gyilkosságokkal tavaly szeptember óta kiemelten foglalkozik a pakisztáni közvélemény. Akkor az kavarta fel a kedélyeket, hogy három embert bűnösnek találtak és életfogytiglanra ítéltek, mert megöltek három nőt, akik 2011-ben egy esküvőről készült videófelvételen tapsoltak és énekeltek. Az ilyen gyilkosságok ügyében indított eljárások korábban még az ítéletig sem jutottak el, mert a törvény szerint nem kaptak büntetést az elkövetők, ha az áldozatok családtagjai hajlandók voltak megbocsátani a gyilkosoknak. (Guardian