Jacinda Ardern az évszázad legnépszerűbb miniszterelnöke Új-Zélandon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Jacinda Ardern lett az elmúlt évszázad legnépszerűbb miniszterelnöke Új-Zélandon, amiért képes volt gyorsan és hatékonyan megállítani a koronavírust, derül ki egy hétfőn megjelent közvéleménykutatásból.

A koronavírus kitörése óta először készítettek közvéleménykutatást az új-zélandi lakosság körében, amiből az derült ki, hogy igencsak hálások az emberek Ardern pártjának: 14 ponttal növekedett a párt támogatása, ezzel pedig 56,6 százalékos országos támogatást értek el. Jacinda Ardern miniszterelnökként 59,5 százalékos népszerűségnek örvendhet a lakosság körében. (Ardern pártjának vezetőjével, a félig magyar száramású Szabó Clairrel készítettünk egy videóinterjút, amiben a pártról is beszél.)

Ezzel szemben a parlament második legnagyobb pártja, a 12,7 ponttal esett vissza 30,6 százalékos támogatottságra.

A közvéleménykutatás arra is rákérdezett, hogy mit gondolnak az emberek a szigorú korlátozásokról, amiket a kormány rögtön a járvány kitörésének elején bevezetett, 92 százalékuk ezzel a kormánydöntéssel is elégedett volt. (Reuters)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó