Karaténklasszikusok: A fantasztikusan suttogó David Attenborough és a láncfűrészt utánzó kanos lantfarkú madár

FILM
2020 május 18., 07:05
comments 52

Sokan látták már, de sohasem lehet elégszer megnézni ezt a maga nemében tökéletes, mindössze 2 perc 57 másodperces BBC-klasszikust.

link Forrás

A feszültséget David Attenborough hosszú másodperceken át tartó, furcsán zárkózott arccal bemutatott csörtetése teremti meg az ausztrál dzsungel aljnövényzetében. Vajon mit titkolhat ez az ember? És miért pont itt titkolja?

Hová tart? Miért van a kezében látcső a sűrű sisnyásban? Semmit sem tudunk, de érezni, hogy itt valami Nagy Dolog készül.

A következő snitt bravúros indítása tanítani való: a főhős tátott szájjal úgy csodálkozik rá valamire, mint egy nyolcvanas évek végi Sat1-os bajor szexkomédia egyik érett férfiszereplője

Hogy a következő pillanatban a szemünk előtt materializálódjon a másik főhős, a szintén kanos lantfarkú madár:

Attenborough ezen a ponton maffiafilmes torokhangon kezd suttogni a háttérből, szép főhajtásként a szervezett bűnözésről szóló mozgóképes alkotások és kukkolókultúra felé, pillanatok alatt lebontva a fajok közötti korlátokat.

Merész közelik formájában ismerkedünk meg ezután a lantfarkú főhőssel

illetve kézműves - pontosabban csőrműves és lábműves - módszerrel készült fellépőhelyével

Az expozíció után lemdületbe jön a film. Most következik a Kacagó Jancsi átveréséről szóló, izgalmas vágásokkal operáló bolondos musicalbetét:

Aztán, talán szintén egyfajta főhajtásként, a pornófimekhez hasonlóan a felétől kezd kibontakozni a lényeg: a lantfarkú elkezd nem madarakat utánozni.

Hogy a film fináléjában a hevesen váltakozó közelképek alatt-mögött-fölött, igazi összművészeti alkotáshoz méltóan a hangsáv bontsa ki a nagyszabású befejezést.

Szép volt, Mr Attenbouruogh, szép volt, BBC és még szebb volt, Mr Lantfarkú Madár!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.