Áprilisban negyedére zuhant az európai autópiac forgalma

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Áprilisban a valaha regisztrált legnagyobb mértékben, kevesebb mint a negyedére esett vissza a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban” - adta hírül kedd délelőtt az MTI  az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA kedden publikált jelentésére hivatkozva. 

A számok Magyarországon valamivel kedvezőbbek: nálunk áprilisban negyedik, az év első harmadában pedig második legkisebb mértékben csökkent a forgalomba helyezések száma az EU-ban. 

Áprilisban 76,3 százalékkal csökkent az Európai Unióban fogalomba helyezett új autók száma az egy évvel korábbihoz képest. Szám szerint ez azt jelenti, hogy míg 2019 áprilisában 1,14 millió autó gurult ki az utakra, addig idén áprilisban csak 271 ezer. Ekkor esést nem regisztráltak azóta, hogy vezetnek ilyen statisztikákat. 

 A csökkenés már év elejével megfigyelhető volt: januárban 7,5 százalékkal kevesebb autót helyeztek forgalomba mint egy évvel korábban, februárban pedig 7,4 százalékkal kevesebbet. A korlátozások kezdetével, márciusban lódult meg a folyamat: akkor már 55,1 százalékkal kevesebb autót állítottak forgalomba.

A legnagyobb esést Spanyolországban és Olaszországban regisztráltak: mindkét országban több mint 96 százalékos volt a visszaesés. Németországban 61 százalékot mértek.  

Az év első harmadában összesen 38,5 százalékkal esett a forgalom a 2019-es azonos időszakhoz képest.  

Magyarországon áprilisban 6170 új autót helyeztek forgalomba, 50,3 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 12,4 ezernél. Az első négy hónapban pedig 38,8 ezret, 16,9 százalékkal kevesebbet a tavalyi 46,7 ezernél.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér